Примхи природи: на півдні України – «брудний» дощ, у Києві – рекордний рівень води у Дніпрі, фото

11:07, 24.04.2024
Примхи природи: на півдні України – «брудний» дощ, у Києві – рекордний рівень води у Дніпрі, фото

Рівень води в Дніпрі стрімко зріс. (Фото: Телеграм КМВА (Київська міська військова адміністрація))

У південних областях: в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях пройшли "брудні" дощі, що утворилися завдяки піску із Сахари, який раніше винесло на Балканський півострів.

 

Як інформує УМ, про це 24 квітня повідомили Миколаївський обласний центр з гідрометеорології у Фейсбуці та місцеві Telegram-канали.

 

"23 квітня, циклон на Середземному морі виніс на Балканський півострів пил та пісок з Сахари. Зливові дощі "змили" більшу його частину на територію Греції та Болгарії.

 

Оскільки висотні повітряні потоки мають західний переніс, циклон з Європи дійшов і до території України", - повідомили в центрі з гідрометеорології.

 

В обласному центрі з гідрометеорології повідомили, що вранці жителі Миколаївщини могли спостерігати "брудний" дощ. "Дощ і вітер південної чверті сприяють акумулюванню пилу і осадженню його з опадами. Попередні висновки щодо якості атмосферного повітря в м. Миколаїв: перевищення гранично допустимих концентрацій завислих речовин (пилу) не зафіксовано", - сказано у повідомленні.

 

 

Також там опублікували супутниковий знімок, на якому видно, що циклон охоплює також Одеську і Херсонську області. Жителі усіх трьох регіонів вранці викладали фотографії із авто і будівлями вкритими дрібними краплями бурого кольору.

 

А ось у Києві рівень води у Дніпрі сягнув рекордної позначки: 644 см над «0» поста.

 

Про це у середу, 24 квітня, Київська міська військова адміністрація повідомила в Телеграмі.

 

«Цьогорічне водопілля в столиці оновило свій рекордний рівень. За останню добу вода в Дніпрі в межах Києва піднялася ще на 8 см», – зазначили в КМВА.

 

Повідомляється, що рівень небезпеки гідрологічних явищ у столиці – І (жовтий).

 

Водночас загрози для міста через водопілля станом на цей час немає. Аварійних підтоплень по Києву не зафіксовано, промислові об’єкти та житлові масиви поза небезпекою.

 

 

Температура води у Дніпрі – 12°C.

 

Нагадаємо, що 23 квітня рівень води у Дніпрі в межах Києва становив 636 см над «0» поста, що вважалося найвищим показником за цю весну.

 

 

Як повідомляла УМ, Київ б’є температурні рекорди: кліматична норма перевищена на 12 градусів.