Джомолунгма «допоможе» українській альпіністці Антоніні Самойловій підтримати «Госпітал’єрів», фото

12:23, 24.04.2024
Джомолунгма «допоможе» українській альпіністці Антоніні Самойловій підтримати «Госпітал’єрів», фото

Українська альпіністка Антоніна Самойлова на "вершині світу". (Фото: надала Єлизавета Ломонос)

На початку травня цього року Антоніна Самойлова планує встановити новий рекорд— стати першою українською альпіністкою, що зійшла на Еверест ТРИЧІ. Але основною метою цієї «акції» – є збір коштів на евакуаційний кисень для волонтерського медичного батальйону «Госпітал’єри».

 

 Як інформує УМ, про це газеті Україна молода повідомила журналістка з Дніпра Єлизавета Ломонос.

 

Ліза чим може допомагає Антоніні Самойловій у підготовці до історичного сходження та встановлення національного рекорду.

 

А піднятися українській альпіністці доведеться  на "вершину світу" на 8 848 м, а це майже стратосфера, де дуже розріджений кисень, круті та дуже небезпечні схили гори, екстремальні температури до -50 градусів та штормовий вітер до 320 км/год. 

 

Аби привернути увагу громадськості альпіністка вирішила “занести” на Еверест фото А3 будь-кого, хто зробить донат на “Госпітал’єрів”, зробить перше фото із ним на “даху землі”, присвятить свій пост  та прославить на всю країну.  Щоб взяти участь, треба в коментарях під постом альпіністки  в інстаграм, залишити свою “ставку” для «Госпітальєрів». Переможець буде визначений Random 5 травня о 12.00.

 

 

Всі виручені кошти підуть на портативні кисневі концентратори “Saros”. “Госпітальєри” зможуть використовувати їх на всіх ланках евакуації — від броньованих пікапів кейс-еваку  до стабілізаційних пунктів. Наразі, у захисників є потреба у двох таких концентраторах, вартість одного сягає більше 500 000 гривень. Тож Тоня ставить собі за ціль зібрати щонайменше мільйон.

 

Додамо, що Антоніна Самойлова (нар.26 вересня 1988 в Черкасах) — альпіністка, перша українка, яка крім того що двічі зійшла на Еверест, ще й перша наша співвітчизниця, котра піднялася на восьмитисячник Манаслу.

 

У 2022 році Антоніна вперше занесла наш прапор на Еверест і підіймалася вона тоді на вершину із закликом «Stand with Ukraine».

 

 

У 2023 році Тоня зробила історичне відео — першу в світі дронову зйомку на вершині Евересту з українським прапором під час свого другого сходження. Це відео набрало мільйони переглядів та моментально розлетілося по українським та закордонним ЗМІ вкотре нагадавши світу про війну в Україні. Цьогорічна місія альпіністки ще важливіша, адже за три роки війни українці втомилися, а новини про війну пішли з головних шпальт міжнародних газет.

 

«Світова спільнота звиклась і почала забувати, що саме ми стоїмо на варті їх спокою. Тож, вважаю, доречним нагадати - втретє - з вершини Евересту, про те, що ми боремося за свободу. Тому цього разу на моєму прапорі буде написано: «Still fighting for freedom»»,- зазначає альпіністка.

 

«Оскільки мій батько і брат служать в ЗСУ. Батько рік був на передовій,  я не по чутках знаю, наскільки важливі збори і що по суті хлопці на передовій  тримаються завдяки нашій підтримці», - додала Антоніна.

 

 

«І це буде важка місія, адже на такій висоті природа проти тебе. Чого тільки варті сходи Хіларі (технічно складний схил гори Еверест висотою 13 метрів), льодопад Кхумб, - резюмувала альпіністка.

 

Як повідомляла УМ, Вперше в історії: українці підкорили вершину «Аннапурна ІІІ» у Гімалаях.