«Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» : в Україні з'явилась нова професія

17:02, 24.04.2024
«Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» : в Україні з'явилась нова професія

В Україні офіційно з'явилася професія “Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб”

  Відомості щодо професійного стандарту "Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб" внесено до Реєстру кваліфікацій.                                                        

 

Як інформує УМ, про це 24 квітня повідомили на сайті Міністерства у справах ветеранів.

 

Даний фахівець супроводжуватиме ветеранів і ветеранок війни, членів їхніх сімей та родини загиблих воїнів на шляху переходу від військової служби до цивільного життя.

 

"Всі потреби, що виникають у ветеранів та ветеранок в рамках переходу від військової служби до цивільного життя, повинні знаходити фахову підтримку та допомогу, яка може бути забезпечена саме таким фахівцем із супроводу.

 

Насамперед мова йде про індивідуальний професійний супровід, спрямований на допомогу нашим Захисникам та Захисницям в отриманні ними, зокрема, реабілітаційних, психологічних, освітніх та інших послуг", – йдеться у повідомленні.

 

Фахівець буде допомагати оформлювати документи, роз'яснюватиме права, гарантії, можливості отримання пільг, послуг з реабілітації та навчання тощо.

 

Нагадаємо, у минулому році Мінветеранів ініційовано процедуру розроблення професійного стандарту за професією “Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб”. Це комплексний документ, що докладно описує трудові функції, ділянки роботи, а також різні рівні кваліфікації працівників.

 

Зауважимо, що ветерани війни з державою-агресором росією з 15 областей викладатимуть початкову військову підготовку в школах.

 

Варто ще нагадати, що 9 серпня Верховна Рада створила тимчасову спеціальну комісію з питань правового статусу, соціальної підтримки, медичного забезпечення ветеранів війни та військовослужбовців.

 

Також Рада створила тимчасову спеціальну комісію з питань комплексного врегулювання державних соціальних гарантій ветеранам.

 

Як повідомляла УМ, створено новий «мілітарний» офіс – для управління військовою допомогою від партнерів.