Валентина Щербачова НТКУ відсторонила від коментування матчів «Євро-2016»

12:00, 20.06.2016
Валентина Щербачова НТКУ відсторонила від коментування матчів «Євро-2016»

Одного з найвідоміших спортивних коментаторів України Валентина Щербачова відсторонено від коментування матчів «Євро-2016». НТКУ анулювало договір із журналістом без будь-яких пояснень і попередження. Про це повідомив у «Фейсбуці друг Валентина Щербачова, журналіст Віталій  Довгич.
 
«Ось якого листа надіслав мені Валентин Щербачов. Цитую: «Я вже давно звик до вибриків різних телерадіочинуш, котрі, прогинаючись перед можновладцями, забороняли мені працювати в ефірі, бо я ж – «ображав критикою небожителів». Нині ж – абсолютно без будь-якого попередження, анулюють договір на репортажі на УР (під картинку з Євро). Після першого репортажу, готуючись до наступних, раптом від колег дізнаюся, що «зверху» - з НТКУ, від пана Аласанії, прислано «їхнього» коментатора, а мій договір анулюють», - написав Довгич.

У листі також йдеться про те, що Валентин Щербачов має намір відстоювати в суді свою професійну честь і гідність.

«Я б і начхав, але друзі-юристи радять подавати позов, випробовуючи судову систему на захисті прав людини. Мабуть, є сенс звернутися до суду, щоб «пани теленачальники» зрозуміли: з людьми треба по-людськи, а не з позиції непрофесіонала у владі», - заявив телекоментатор.

Варто зазначити, що Валентин Щербачов – володар відзнаки «Всенародне визнання» Спілки журналістів України, у 1992-1999 роках очолював Федерацію спортивних журналістів України. З 1970 року на українському телебаченні він вів спортивні програми, найвідоміші з яких - «Футбольні діалоги» (з кінця 80-х рр. до 1997 року вона мала назву «Футбол-хокей»), «Україна спортивна», «Спортивні кумири», «Олімпійська хвиля», «Спорт арбітраж», «Спорт майдан», «Валентин Щербачов представляє» та інші.

Також Валентин Щербачов є засновником проекту «Національний реєстр рекордів України». До речі, серед рекордів є і його власний - за свою кар’єру коментатор провів п’ять телевізійних марафонів, перебуваючи в студії без перерви по 12, 24, 25, 30 та 33 години. Нині Валентин Щербачов часто супроводжує команду ветеранів київського «Динамо», а не так давно був з ними в зоні АТО.

Серед інших захоплень – екстремальні види спорту. Щербачов організував більше 30-ти гімалайських експедицій, про які відзняв 26 репортажів. Брав участь у парашутному десантуванні на Північний полюс у складі української експедиції «Україна – Північний полюс 2000». Автор проекту «Сімейний екстрім», котрий (через відсутність зацікавлення з боку наших телекомпаній) проводить в екзотичних країнах південно-східної Азії. 

Загалом Валентин Щербачов є автором 5 книг про спорт та 42 фільмів про екстремальні експедиції.