Кінець епохи Мессі та Роналду: найкращим футболістом світу-2018 став хорват Лука Модрич

15:12, 27.09.2018
Кінець епохи Мессі та Роналду: найкращим футболістом світу-2018 став хорват Лука Модрич

Кращі з кращих у 2018 році за версією ФІФА (зліва праворуч): Лука Модрич, Дідьє Дешам, Марта (Фото з сайта thedailystar.net)

Після завершення чемпіонату світу в Міжнародній федерації футболу не стали тягнути з інтригою в питанні визначення кращого футболіста світу й уже у вересні назвали переможця у цій номінації.
 
 
Із числа претендентів на премію «Найкращий» — египтянина Мохаммеда Салаха з «Ліверпуля», португальця Кріштіану Роналду з «Ювентуса» та його колишнього одноклубника по «Реалу», хорвата Луки Модрича — головна нагорода дісталася 33-річному капітану збірної Хорватії, котра, нагадаємо, в липні сенсаційно стала віце-чемпіоном світу.
 
Визнання ж Модрича, як кращого за версією ФІФА футболіста 2018 року, логічне й закономірне, якщо зважити на те, що, окрім історичного здобутку на «мундіалі» в складі національної збірної, Лука трохи раніше виграв iз мадридським «Реалом» Лігу чемпіонів.
 
В обох випадках хорватський півзахисник грав ключову роль на футбольному полі, виступаючи рушійною силою в побудові атак «реалістів» та «картатих».
 
«Це не лише моя нагорода. Вона також належить моїм партнерам по «Реалу» і збірній Хорватії. Я б не отримав її без своїх тренерів. Без своєї сім’ї я не був би тим гравцем, яким є. Спасибі моїм уболівальникам за приголомшливу підтримку і любов», — сказав на церемонії нагоро­дження Лука Модрич.
 
Як відзначив кращий за версією ФІФА футболіст 2018 року, він неабияк вдячний своєму кумиру та колишньому капітану збірної Хорватії Звонимиру Бобану, котрий під час ЧС-2018 надихав свою національну збірну на великі звершення.
 
Зрозуміло, що саме завдяки виграшу Хорватією історичного для неї планетарного «срібла»  Модрич обійшов своїх конкурентів у боротьбі за титул «Найкращого». Тож слова про те, що його персональна нагорода має колективний відтінок, — аж ніяк не проста формальність.
 
Так само беззаперечним фактом виглядає й те, що вперше з 2008 року переможцем у номінації ФІФА «Кращий футболіст року» став не Ліонель Мессі й не Крішітіану Роналду.
 
Багато хто в футбольному світі перемогу Модрича назвав «кінцем епохи Великих». Інші ж, серед яких і сам Модрич, вважають, що у Мессі та Роналду ще буде шанс завоювати серця «футбольних респондентів», котрі підбивають великі підсумки року.
 
До речі, на церемонії нагородження «Найкращого», котру цього року ФІФА проводила в Лондоні, були відсутні обидва футбольні генії сучасності.
 
Роналду послався на щільний графік свого нового клубу «Ювентуса», у Мессі виникли особисті причини, котрі завадили йому прибути на урочистості з нагоди підсумків 2018 року. 
 
«Така поведінка дискредитує футбол. Це шкодить спорту», — так відреагували у ФІФА на відсутність кращих футболістів останнього десятиліття на гала-вечорі в Лондоні.
 
Серед переможців в інших номінаціях варто відзначити ім’я кращої футболістки року, котрою стала добре відома бразилійка Марта. А нагорода кращого тренера року дісталася Дідьє Дешаму — наставнику чемпіонів світу — французів.