Анджеліна Джолі та Єнс Столтенберг закликали захищати права жінок під час війни

19:18, 12.12.2017
Анджеліна Джолі та Єнс Столтенберг закликали захищати права жінок під час війни

Анджеліна Джолі опікується правами жінок під час війни.

Американська акторка, посол доброї волі ООН Анджеліна Джолі та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг написали відкритого листа, в якому закликали захищати права жінок, зокрема, під час військових конфліктів у світі. При цьому, в листі згадано і війну в Україні.  

 

Лист опублікував журнал The Guardian  у вівторок.

 

«Насильство проти жінок суперечить фундаментальній обіцянці Статуту ООН щодо рівних прав та гідності жінок. Це одна з найважливіших причин, чому жінки залишаються в підпорядкуванні по відношенню до чоловіків у більшості районів світу», — ідеться у зверненні.

 

Автори листа наголосили, що часто насильство проти жінок здійснюється як цілеспрямована частина військової стратегії.

 

«Не дивлячись на те, що сексуальне насильство заборонене міжнародним правом, воно продовжує використовуватися як тактичний метод війни в численних військових конфліктах від М'янми до України, від Сирії до Сомалі. Воно включає в себе масове і групове згвалтування, сексуальне рабство, згвалтування як форму тортур, етнічні чистки і тероризм. Дуже часто жінкам, які проживають в зоні бойових дій, набагато складніше, ніж солдатам», — сказано у листі.

 

Джолі та Столтенберг підкреслили, що порушення прав жінок часто роблять військові конфлікти тривалішими.

 

«Ми багато спостерігали, як конфлікти, в яких жіночі права систематично порушуються, тривають довше, викликають більш глибокі рани — їх набагато складніше вирішити та подолати. Таким чином, припинення гендерного насильства є важливою проблемою миру та безпеки, а також соціальної справедливості».

 

Знаменитості також висловили надію, що у подальшому НАТО може стати глобальним військовим лідером із запобігання та реагування на сексуальне насильство під час конфліктів, спираючись на сильні сторони та можливості своїх держав-членів та співпрацюючи з багатьма країнами-партнерами.

 

Також зазначається, що інтеграція гендерних питань у стратегічну концепцію військово-політичного альянсу є однією із цілей НАТО. Також вони вказали, що важливо залучати жінок до роботи в організації, зокрема й на керівні посади.

 

Зауважимо, що у вівторок повноваження Єнса Столтенберга на посаді генерального секретаря Північноатлантичного альянсу продовжили до кінця вересня 2020 року.

 

Союзники привітали генерального секретаря, і висловили «цілковиту довіру його здатності продовжити сумлінну роботу з удосконалення пристосовності НАТО до викликів у сфері безпеки в 21 столітті».

 

У свою чергу Столтенберг подякував 29 країнам-членам НАТО за це рішення і заявив, що «з нетерпінням чекає продовження спільної роботи по зміцненню альянсу і забезпечення безпеки громадян».