Приватбанк не відновив платежі юридичним особам і ФОП

17:19, 20.12.2016
Приватбанк не відновив платежі юридичним особам і ФОП

"Приватбанк" неабияк лихоманить.

Клієнти «Приватбанку» обурені тим, що в процесі націоналізації обмежено платежі фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб. І хоча міністерство фінансів запевняє, що платежі відновлено у вівторок, користувачі соцмереж повідомляють, що йдеться лише про платежі в рамках сум, які зайшли на рахунки з 19 грудня.

 

Так, міністр фінансів Олександр Данилюк написав на своїй сторінці у Facebook : «Приватбанк» відновив платежі фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, як і передбачалось. Тільки що пройшов перший платіж. Всі платежі ініційовані вчора будуть виконані сьогодні. Для того, щоб провести оплату всіх податків та зборів та уникнути штрафів сьогодні операційний день буде подовжено».

 

Водночас, директор з інформаційних технологій «Приватбанку» Дмитро Дубілет уточнює, що платежі запущені поки що тільки в рамках сум, які зайшли на рахунки з 19 грудня.

 

«Запустити всі платежі держава поки що відмовляється, посилаючись на закон. Всі чекають, коли новий голова офіційно вступить на посаду. Сподіваємося, що це буде сьогодні-завтра», - вказує пан Дубілет.

 

«Коли клікаю кнопочку «перевірити» пише «немає коштів», - повідомляє користувач Олександр Чумак.

 

«Маю рахунки, як ФОП, так і ТОВ. Не працює нічого, жодні дії з рахунком не проходять. Включно з розторгненням термінових депозитів, строк дії яких завершився – вони й далі висять у списку, але відсотки не накопичуються. Включно із завислими зарплатами і передноворічними бонусами співробітникам, включно з обіговими коштами (готівкою усі розраховуються?), включно з податками, строк оплати яких завершується сьогодні», - додає Олексій Кузнєцов. 

 

При цьому, у прес-службі «Приватбанку» наполягають, що таки відновили проведення платежів корпоративних клієнтів та інших суб'єктів господарювання незалежно від дати надходження коштів на рахунку.

 

У банку «заспокоюють» клієнтів, мовляв, «за всіма своєчасно створеними податковими платежами корпоративних клієнтів, незалежно від часу їх фізичної оплати, штрафні санкції застосовуватися не будуть».

 

Справа у тому, що зранку 20 грудня жоден підприємець, так само, як і юридичні особи не змогли відправити платежі. Тобто бізнес не може заплатити податки із зарплатного фонду працівників.

 

Розпорядження на оплату «висять»у системі «клієнт-банк» в режимі «Прийнятий на обробку банком», але не виконуються. І це при тому, що саме 20 грудня є останнім днем сплати податків по зарплаті працівників, тоді як підприємства, через «заморожування» платежів, не змогли виконати свої зобов’язання перед держбюджетом.

 

Не проходять і валютні платежі. Служба підтримки банку відповідає лише, що ситуація зберігатиметься «До розпоряджень нового керівництва».

 

У свою чергу, клієнт «Приватбанку» Олексій Давиденко повідомив, що на минулому тижні перевів з корпоративного рахунку «Приватбанку» понад півмільйона гривень до іншого банку, попри насмішки знайомих.

 

За його словами, на рахунку лишилося тільки 50 тис. грн.

 

«Учора всі гроші на корпоративному рахунку заморозили і пообіцяли сьогодні відновити операції. А сьогодні повідомили, що все, що було на рахунку є залишком, який не знизиться, але його не можна і зняти, який поки що лишатиметься у банку. І їм плювати, що кінець року, що це обігові кошти, а постачальники чекають гроші за товар і надані нам послуги», - обурюється пан Давиденко.

 

Користувач іронізує над гарантіями «Приватбанку» і держави щодо стабільної роботи установи в процесі націоналізації.

 

Нагадаємо, що Президент Петро Порошенко, міністр фінансів Олександр Данилюк та голова Нацбанку Валерія Гонтарева напередодні запевняли, що 20 млн. клієнтів «Приватбанку» не матимуть проблем із доступом до своїх коштів, а зарплати, пенсії, стипендії, які проходять через цей банк, будуть надходити справно.

 

Пізно ввечері 18 грудня Кабінет міністрів та Рада нацбезпеки та оборони України підтримали націоналізацію «Приватбанку».

 

У понеділок «Приватбанк» призупинив корпоративні платежі через технічну необхідність,  обумовленою процедурою зміни контролю та законодавством, строком на один день – 19 грудня.