Рада ухвалила бюджет-2017 з дефіцитом 77,55 млрд гривень

09:18, 21.12.2016
Рада ухвалила бюджет-2017 з дефіцитом 77,55 млрд гривень

Прем'єр Гройсман працював з Радою всю добу. (Фото Укрінформу.)

Верховна Рада під ранок в середу прийняла закон про державний бюджет України на 2017 рік.

Законопроект в остаточній редакції підтримали 274 народних депутатів, передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".

Проти проголосувала лише одна фракція - "Опозиційний блок".

За словами прем'єра Володимира Гройсмана, це "людиноцентристський" бюджет.

"Ми забезпечимо витрати оборони, ми будемо підтримувати аграрний сектор, ми підвищимо заробітну плату вчителям на 50%, на 30% лікарів, ми виділимо кошти на ліки, ми будемо забезпечувати безкоштовними ліками хронічних хворих", - обіцяє Гройсман.

Рада відмовилася від пропозицій уряду щодо перегляду підходу до виплат студентам і збільшила витрати на академічні стипендії майже на 2 млрд грн грн за рахунок скорочення виплат соціальних стипендій.

У частині витрат намічено збільшити фінансування аграріїв на 1,08 млрд грн зі спецфонду держбюджету за рахунок збільшення його надходжень від конфіскації коштів і майна корупціонерів.

У сфері Мінагрополітики також 40 млн грн з держпідтримки тваринництва перекинуто на рибне господарство, якому також виділено ще 30 млн грн на селекцію. Одночасно 56,8 млн грн додано ветеринарам для протиепізоотичних заходів.

Додатково буде виділено 160 млн грн на природоохоронні заходи, 200 млн грн - на електронний уряд і Нацпрограму інформатизації, 463,6 млн грн - на оплату контрактів, укладених в 2016 році Нацгвардією і ВСУ з залученням кредитів під держгарантії.

Прем'єр також анонсував масштабну децентралізацію.

Так додаткова субвенція місцевим бюджетам на погашення збитків від занижених тарифів визначена в 5 млрд грн, які будуть покриті за рахунок взаємозаліку з погашення боргів компаній енергосектору з податку на прибуток і ПДВ, а також частки прибутку держкомпаній.

З урахуванням раніше прийнятих "законів Бюджетного пакету" рентна плата за видобуток нафти в остаточному варіанті знижена на 1,73 млрд грн, радіочастотний ресурс - на 1 млрд грн, трубопровідний транзит аміаку - на 1,3 грн млрд.

Але відсутність цих доходів буде компенсована збільшенням акцизів з вироблених в Україні підакцизних товарів на 3,46 млрд грн і ввезених в країну на 0,29 млрд грн, а також додатковими 0,52 млрд грн відрахуваннями з прибутку держпідприємств.

Прогноз надходжень внутрішнього ПДВ знижено на 10,58 млрд грн, тоді як імпортного ПДВ збільшено на 13,36 млрд грн.

Витрати на службу судової охорони збільшені на 300 млн грн, кіберзахист - на 150 млн грн, - на СБУ 300 млн грн, з яких тренита піде на розвиток служби, сили цивільного захисту - майже 710 грн млн. Як уточнив Гройсман, 575,6 млн з останньої суми піде на підвищення зарплати рятувальникам з трьох до п'яти тисяч гривень.

Під час другого читання також на 167 млн ​​грн збільшено видатки на підготовку кадрів у вищих навчальних закладах, на 97,8 млн грн - на спеціалізовану медичну допомогу через відмову від передачі місцевим бюджетам Спеціалізованої багатопрофільної лікарні №1 в Дніпрі.

При цьому остаточний текст документу, окрім висновків комітету до другого читання, не завантажений на сайт Ради, за що опозиція різко критикувала уряд і більшість.

Водночас міністр фінансів Олександр Данилюк підкреслив, що в ході обговорення і коригування доходів-витрат дефіцит держбюджету залишився незмінним.

Як відомо уряд подав до ради бюджет до 15 вересня, де прогнозував зростання ВВП на 3% і інфляцію 8,1%.

Потім Кабмін доопрацював проект до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів і вніс його в Раду 3 листопада.

Витрати і доходи в порівнянні з первісним варіантом було збільшено на 15,13 млрд грн, або, приблизно, на 2% - до 721,4 відповідно млрд грн і 790,39 млрд грн при дефіциті 77,55 млрд грн.

"При доопрацюванні проекту до другого читання враховано рішення уряду про встановлення мінімальної заробітної плати в розмірі 3,2 тис грн на місяць і посадового окладу працівника I тарифного розряду ЄТС у розмірі 1,6 тис грн. На ці цілі в законопроекті передбачені додаткові витрати в обсязі близько 28,3 млрд грн ", - зазначили в уряді.

Норма про таке підвищення мінімалки збережена і в остаточному варіанті бюджетного пакету.