Усіх приватних підприємців змусять платити єдиний соцвнесок з 1 січня

13:05, 24.12.2016
Усіх приватних підприємців змусять платити єдиний соцвнесок з 1 січня

З 1 січня 2017 року єдиний соціальний внесок платитимуть навіть ті фізичні особи-підприємці, які не отримують дохід.

Про це пише "Економічна правда".

На початку грудня в парламенті прийняли закон про зміни до закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Якщо Президент підпише ці зміни, фізособи-підприємці, які не одержують доходу, повинні будуть здавати не тільки порожні декларації, а й платити єдиний соціальний внесок. Йдеться про підприємців, які під час простою в справах перейшли з єдиного податку на загальну систему оподаткування, а також про підприємців 2 і 3 груп "спрощенки".

Ця зміна міститься в п. 33 законопроекту - в пропозиціях до закону "Про збір та облік єдиного внеску" в п.2 ч.1 ст. 7, де словосполучення "має право" для ФОП, який не отримав дохід і розраховує для себе ЄСВ, змінюється на "зобов'язаний".

"Дійсно 1 січня набудуть чинності зміни до закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", які вплинуть на правила сплати єдиного соціального внеску ФОПами", - заявила юрист ЮФ "Василь Кісіль і Партнери" Тетяна Бережна.

За її словами, на сьогодні і до кінця року зареєстровані ФОПи, які не отримують доходи в звітному місяці, не зобов'язані сплачувати єдиний соціальний внесок.

"Однак з нового року ФОПи, в тому числі і ті, які "показують нулі", повинні платити ЄСВ в розмірі 704 гривні на місяць", - пояснює юрист.

"Щоб в новому році не платити ЄСВ "з повітря", ФОПам без доходів потрібно припинити державну реєстрацію як фізичної особи-підприємця до 1 січня 2017 року. Однак не варто забувати, що на сьогодні закон, яким вносяться такі зміни, ще не підписаний Президентом, а його остаточна редакція ще не опублікована", - підсумувала вона.