Музей Шевченка у Каневі хочуть відремонтувати за рахунок «вертодрому Януковича»

17:43, 09.04.2017
Музей Шевченка у Каневі хочуть відремонтувати за рахунок «вертодрому Януковича»

"Вертодром Януковича" прийняв 4 рейси у 2016 році (Рідна країна)

Микола Томенко, екс-депутат Верховної ради та активіст із захисту і пропагування пам'яток культури та історії, закликає продати "вертолітний майданчик Януковича" поблизу Канева, а за ці кошти відремонтувати меморіальний коплекс та музей Тараса Шевченка на Чернечі горі.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Щойно завершили дискусію з київською та канівською громадськістю щодо планів пропагування Канева та Шевченківського заповідника. ... Вирішили: звернутися до влади з вимогою виставити на продаж вертодром Януковича і виручені кошти направити на завершення будівництва Шевченківського національно-культурного центру в Каневі та завершення робіт по реконструкції Музею Шевченка!", - написав Томенко.

При цьому він нагадав, що за 3 роки Петро Порошенко, Володимир Гройсман та Арсеній Яценюк не віддавали шану Тарасу Шевченку на місці його поховання.

Вертолітний майданчик, побудований за бюджетні кошти напередодні Євро-2012, мав збільшити туристичний потік у Канів та на Чернечу гору.

Відповідно до даних Томенка, "вертодромом Януковича" обслуговується на бюджетні кошти, а використовують його аграрні мільярдери, прізвища яких він не називає.

У березні 2013 року держпідприємство "Украерорух" повідомляло, що вертолітний майданчик перебуває у них на балансі, тому обслуговується із бюджету організації.

На будівництво "вертодрому Януковича" було витрачено 130 мільйонів гривень, повідомляла у Фейсбуці народний депутат Ірина Геращенко.

Вона, а також Микола Томенко, Олександр Бригинець та микола Княжицький неодноразово заявляли, що на будівництво майданчинчика було використано неспіврозмірно багато грошей, при цьому Миколу Княжицького у березні 2013 року на нього не допустили, аргументуючи тим, що це приватна територія.

"Цей вертодром було побудовано за кошти бюджету. Зараз охорона там приватна,нікого не пускає, і каже,що територія теж приватна", - повідомляв Микола Княжицький у 2013 році.

Ірина Геращенко написала. що разом із Марією Іоновою направила запит до Генеральної прокуратури щодо законності використання коштів на будівництво майданчика, адже він так і не збільшив потік туристів до Канева.

"Насправді, Янукович і Ко один раз використали той вертолітний майданчик, але й то літали не до моглили Шевченка, а на полювання ... Тоді всі наші запити і виступи щодо зловживань були проігноровані режимом", - стверджує Геращенко.