На Луганщині понад 50 шахтарів відмовляються підніматися на поверхню через борги по зарплаті

13:17, 16.07.2017
На Луганщині понад 50 шахтарів відмовляються підніматися на поверхню через борги по зарплаті

Шахтарі "Лисичанськвугілля" відмовляються виходити на поверхню до виплати боргів по зарплаті

На шахті ім. Капустіна ДП "Лисичанськвугілля" в Луганській області гірники оголосили страйк та другу добу відмовляються підніматися на поверхню через величезні борги підприємства по заробітній платі.

Про це повідомляє голова Федерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

"Шахтарі другу добу не виїжджають з шахти: вчора перша зміна шахтарів відмовилася виїжджати з шахти, а інші зміни спускатися. Мета - виплата заборгованості по зарплаті починаючи з 2015 року. Уся перша зміна - забійники, прохідники під землею, станом на тепер всього 70 гірників", - повідомив Волинець.

Пізніше він уточнив, що під землею на шахті ім.Капустіна залишилися 54 гірника: "Вони налаштовані дуже рішуче, вимагають серед іншого і доступу до телеканалів".

Гірники висунули ультиматум: якщо до Дня шахтаря (27 серпня, - ред) заборгованість не погасять, такі страйки не минучі по Україні.

За словами Волинця, наразі заборгованість перед шахтарями складає 32 мільйони гривень.

Луганська обласна державна адміністрація на початку травня надала інформацію щодо заборгованості шахтарям області. Відповідно до неї, на шахті ім. Капустіна, що розташована у місті Привілля на північ Лисичанська, станом на 1 травня 2017 заборгованість перед працівниками склала 66 мільйонів 882 тисячі гривень.

За перші 5 місяців 2017 року заборгованість зросла майже на 230%.

Шахта ім. Капустіна входить до переліку шахт, які мають бути закриті через нерентабельність. Відповідне рішення Міністерство енергетики та вугільної промисловословості України прийняло іще у серпні 2016 року.

З того часу на шахті працюють лише водовідлив та вентіляція, проінформував Михайло Волинець.