Скандал щодо турбін Siemens в Криму: заяви про шкоду міжнародним відносинам та урок для бізнесу

15:54, 23.07.2017
Скандал щодо турбін Siemens в Криму: заяви про шкоду міжнародним відносинам та урок для бізнесу

Корпорація Сіменс зазнала репутаційних втрат після співпраці з Росією

Скандал навколо поставок газових турбін Siemens до окупованого Криму перейшов у дипломатичну площину: в МЗС Німеччини заявляють про шкоду міжнародним відносинам, а Павло Клімкін нагадує про репутаційні втрати для бізнесу.

Міністерстві закордонних справ Німеччини попередило Росію про те, що німецько-російські відносини перебувають під загрозою в зв’язку із постачанням із Тамані в анексований Крим турбін німецької компанії Siemens.

Про це заявив прес-секретар МЗС Німеччини, повідомляє Bild am Sonntag, передає УНН.

"Федеральний уряд ще раз нагадало російській владі про гарантії і вказало на те, що таке масштабне порушення санкцій можуть знову ускладнити німецько-російські відносини", - сказав представник МЗС Німеччини.

Німецька сторона попереджала Росію про неприпустимість порушення санкцій, під які підпадає в тому числі поставка німецького обладнання в окупований Крим, і про незаконні дії російських компаній. При цьому президент Росії Володимир Путін восени запевняв, що до окупованого Криму турбіни поставляти не будуть.

Як стало відомо згодом, слова Путіна щодо Криму вчергове не підтвердилися.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін опублікував свою думку стосовно скандалу у виданні "Європейська правда".

Павло Клімкін вказав, що менеджмент концерну Siemens повірив обіцянкам Кремля про те, що німецькі турбіни не будуть поставлені до окупованого Криму і в результаті компанія отримала непоправну шкоду.

"Кремлівський режим зараз відверто сміється з того, як запросто можна пошити в дурні ласих до великих грошей представників європейського бізнесу – бізнесу законослухняного, побудованого на довірі, повазі і цінностях", - йдеться у статті.

Міністр каже, що Україна попереджали Siemens, Федеральний уряд Німеччини та європейські інституції і вказувала на діри в санкційному режимі.

"Нас дослухалися, шукали можливості запобігти правопорушенням. І багатьох подібних випадків там вдалося уникнути. Але у випадку із Siemens його менеджмент відмовлявся бачити очевидні речі", - зазначив він.

Клімкін зазначив, що Україна вимагатиме від Siemens, німецького уряду та євроінституцій провести публічного розслідування та покарання усіх співучасників.

"Для багатьох бізнесменів цей скандал буде серйозним уроком на майбутнє: "наперсточники" ніколи не стануть партнерами, з якими можна мати справу. Кремлю вірити не можна", - зазначив міністр.

Як повідомляла "УМ" 5 липня, до Криму прибули турбіни Siemens.

Після цього 11 липня стало відомо, що  Siemens подала позов проти компанії "Технопромекспорт" через постачання турбін до Криму. Раніше в компанії заявляли, що на півострів доставили щонайменше дві з чотирьох установок, які до цього були поставлені для реалізації проекту в Тамані. Також відповідачем за позовом є компанія "Сіменс Технології Газових Турбін".

Після цього російські ЗМІ повідомили, що у Санкт-Петербурзі співробітники ФСБ затримали генерального директора компанії "Силові машини" Романа Філіппова, якого, за попередніми даними, підозрюють у розголошенні державної таємниці. На його робочому місці і вдома відбулися обшуки, потім директора "Силових машин" допитали і відпустили під підписку про невиїзд.


За даними слідства, Роман Філіппов "ознайомив сторонніх осіб з документами, що містять секретні відомості".

Компанія "Силові машини" спільно з німецьким підприємством створила "Сіменс Технології Газових Турбін", де були вироблені газові турбіни SGT5-2000E. Пізніше ці турбіни були поставлені в окупований Крим компанією "Технопромекспорт", хоча санкції забороняють Siemens робити це.

Згодом рада директорів компанії "Силові машини" відправила Романа Філіппова відставку.

Німецька компанія Siemens володіє 45,7% акцій російської компанії "Інтеравтоматика", що була найнята для установки електричних турбін в анексованому Криму.

21 липня стало відомо, що Siemens призупинив поставки енергообладнання підконтрольним російській владі клієнтам через те, що всі чотири газотурбінні установки, поставлені влітку для електростанції в Тамані, були незаконно переміщені до Криму.