Європейський Союз розширив санкції проти Росії через турбіни Siemens в Криму

18:25, 04.08.2017
Європейський Союз розширив санкції проти Росії через турбіни Siemens в Криму

Кремль поплатився за оборудки з турбінами Siemens розширенням санкцій ЄС

Європейський Союз розширив санкції проти Росії через постачання газових турбін Siemens до анексованого Криму, додавши три компанії та трьох громадян РФ до санкційного списку.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"ЄС додав трьох громадян РФ та три компанії, причетних до постачання газових турбін до анексованого Криму, до переліку осіб, які підпадають під обмежувальні заходи щодо дій, що підривають територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України", - йдеться в заяві.

Під санкції ЄС потрапили: заступник міністра енергетики РФ Андрій Черезов, очільник відділу Міненерго РФ Євгеній Грабчак та голава ВАТ ЗО "Технопромекспорт" Сергій Топор-Гілка.

Серед компаній - російські ВАТ ЗО "Технопромекспорт", ТОВ ЗО "Технопромекспорт" та ЗАТ "Інтеравтоматика".

"Cанкції включають заморожування активів та заборону на в'їзд, та стосуються наразі 153 осіб та 40 організацій. Заходи були введені в березні 2014 року та були продовжені в березні 2017 року до 15 вересня 2017 року", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, в окупований Крим в обхід санкцій ввезли газові турбіни Siemens, після чого розгорівся скандал.

Виявилося, що Володимир Путін особисто обіцяв Ангелі Меркель не завозити турбіни.

У той же час ЗМІ дізналися, що майже половиною акцій компанії, що причетна до оборудки з турбінами, володіє корпорація Siemens.

Російські пропагандисти випустили сюжети, в яких нагадали німецькій компанії про співпрацю з нацистами.

З часом скандал вийшов на дипломатичний рівень: з’явилися заяви про шкоду міжнародним відносинам та бізнес-репутації, а концерн закликав розширити санкції проти Росії.

Концерн вирішив зупинити поставку енергетичного обладнанняросійським державним компаніям, доки на напрацює нових правил контролю поставок.

Крім того, Siemens подав позови до Арбітражного суду Москви проти причетних до постачання його турбін в окупований Крим.

Нагадаємо, Росія доставила на окупований півострів чотири турбіни виробництва німецького концерну Siemens в обхід санкцій ЄС.


Siemens спершу заперечував нелегальну поставку. Однак згодом заявив, що має усі докази того, що газові турбіни були незаконно транспортовані на півострів.

Концерн вирішив зупинити поставку енергетичного обладнання російським державним компаніям, доки не напрацює нових правил контролю поставок.

Крім того, Siemens подав позови до Арбітражного суду Москви проти причетних до постачання його турбін в окупований Крим.

Як повідомляла "УМ", німецький концерн Siemens може втратити від 100 до 200 мільйонів євро виручки в Росії через судову тяганину в Росії.