Мін'юст хоче об’єднати земельний кадастр з реєстром нерухомості

11:30, 11.08.2017
Мін'юст хоче об’єднати земельний кадастр з реєстром нерухомості

Міністр юстиції під час зустрічі з представниками Європейської бізнес асоціації. (Фото з ФБ-сторінки Павла Петренка)

Міністр юстиції Павло Петренко вважає неефективним і таким, що створює умови для зловживань роздільне адміністрування Державного земельного кадастру Держгеокадастром і Держреєстру майнових прав на нерухоме майно Мін'юстом.

 

На його думку, обидва реєстри повинні бути об'єднані.

 

Про це пан Петренко заявив під час зустрічі з представниками Європейської бізнес асоціації (ЄБА) у Києві в четвер.

 

«Не може бути двох мам в однієї людини. Або ми віддаємо реєстр нерухомості, або нам віддайте земельний кадастр», - зазначив міністр юстиції під час обговорення  причин рейдерства з землею, які почастішали останнім часом.

 

Коментуючи поточний стан земельного кадастру, він уточнив, що «масштаби біди величезні».

 

За словами Павла Петренка, на створення земкадастру були списані величезні кошти з бюджету, але він як і раніше погано наповнений: документи оформляються в паперовому вигляді, а на місцевому рівні його робота стикається з «повним саботажем».

 

Міністр вважає, що запущений пізніше реєстр нерухомості заповнений повніше й адмініструється ефективніше.

 

За його словами, схожа ситуація склалася також із Держреєстром актів цивільного стану, який веде Мін'юст, і Єдиним державним демографічним реєстром, який веде МВС.

 

Петренко зазначив, що наразі проводиться функціональний аудит міністерств, і висловив сподівання, що Україна прийде до об'єднання цих реєстрів «під одним дахом».