Українці обурюються підвищенням на половину цін на газових заправках

17:06, 26.08.2017
Українці обурюються підвищенням на половину цін на газових заправках

Переобладнання авто під газ стає не таким вигідним (із соцмереж)

У соцмережах українці почали обурюватися різким ростом цін на скраплений газ на автозаправках, вартість якого на заправках зросла із 10-12 гривень до 16-17 гривень за літр.

"В понеділок я заправлявся по 11.30 грн, на трасі можна було і дешевше. Але в середині минулого тижня ціна на пропан-бутан різко зросла - спочатку до 12.90-13.30, потім до 14.30, а в кінці тижня він вже коштував майже 15. І ось тільки що заправився вже по 15.99!", - пише у Facebook народний депутат Мустафа Наєм та прогнозує новий "газовий бунт".

Як повідомляють користувачі соцмереж, подекуди ціна на газ "перевалила" за 17 гривень.

Різким зростанням вартості скрапленого газу зацікавилися в уряді.

Очільник Міністерства економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів доручив Міненергетики, Держрегуляторной службі, Державній фіскальної службі і Антимонопольному комітету вивчити причини подорожчання зрідженого газу.

"Протягом останніх кількох тижнів в Україні подорожчав скраплений газ. Українські виробники скрапленого газу - Укргазвидобування, Укрнафта, Укртатнафта і приватні компанії - покривають не більше 20% потреб ринку. Решту Україна імпортує з Росії, Білорусі, Казахстану та інших країн. Обмеження з боку РФ призвели до зменшення імпорту скрапленого газу в Україну і, на жаль, його дефіциту. Це вплинуло на ціну. Таке пояснення дають експерти", - інформує Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

В’ячеслав Ільченко нагадує, що подібні "енергетичні війни" вже були.

"Народ, а чого ви дивуєтесь росту цін на автогаз? Це рівно та сама тактика, за допомогою якої Росія уже пробувала поставити під свій контроль бензиновий ринок в 2005 році. Просто зупинила поставки і створила штучний дефіцит, аби всі ломанулись купувати у дбайливо створених трейдерів. В народі цю кризу назвали "бензиновою", - написав він.

У той же час, Олеся Дацько пропонує замість того, щоб обурюватися у соцмережах, писати запити до Антимонопольного комітету.

"Пропоную замість обурюватися у ФБ, кожному написати звернення до Антимонопольного комітету і Державної служби зі захисту прав споживачів - хай проведуть розслідування, які підстави підняття цін. А їх очевидно немає. Щоб далеко не ходити - пишіть електронним зврененням (воно офіційне) через єдину систему електронних звернень: http://z.gov.ua", - зазначила вона у Facebook.

Юрій Патиківський у статті в "Україні молодій" детально аналізує, що стало причиною здорожчання вартості скрапленого газу на автозаправках. Як довго протримається ціна на газ у понад 15 гривень вже спрогнозували експерти.