Росія натякає на невигідність транзиту газу через Україну

14:30, 08.09.2017
Росія натякає на невигідність транзиту газу через Україну

Олександр Новак під час інтерв'ю.

Росія готова зберегти частину транзиту газу через Україну, якщо це виявиться вигідніше, ніж постачати газ новими газопроводами: "Турецьким потік" і Північний потік-2".

 

Про це заявив голова Міненерго РФ Олександр Новак в інтерв'ю "РБК-ТВ".

 

"Наша позиція така, що це питання (про збереження транзиту - ред) може обговорюватися. Воно може обговорюватися, якщо умови будуть набагато вигідніші, ніж транспорт по новій інфраструктурі, яка будується. Напевно, якийсь обсяг транспортування через територію України залишиться", - зазначив міністр.

 

Однак, за словами Новака, за поточними розрахунками вартість транспортування газу новими газопроводах набагато вигідніша.

 

"Зараз всі плани з будівництва нових газопроводів виходять з того, що нові проекти будуть побудовані до кінця 2019 року - і "Північний потік-2", і "Турецький потік", - сказав він.

 

І додав: "При будівництві нової інфраструктури застосовуються найсучасніші технології. А стара інфраструктура, побудована 50-60 років тому, зараз потребує модернізації, якої, на жаль, сьогодні ми не бачимо. Тобто витрати на транспортування газу по новій інфраструктурі за собівартістю будуть майже удвічі дешевші", - відзначив російський міністр.

 

Відзначимо, що контракт на транзит газу через Україну завершується наприкінці 2019 року.

 

Напередодні Президент України Петро Порошенко запропонував змінити принцип транзиту і надавати послуги з транспортування російського газу через українську територію не "Газпрому", а його європейським покупцям.

 

У січні-серпні 2017 року «Укртрансгаз» транспортував до Європи 61,95 млрд кубометрів газу, що на 23,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.