На Запорізькій АЕС вкрали призначені на безпеку 18 млн гривень

17:55, 22.09.2017
На Запорізькій АЕС вкрали призначені на безпеку 18 млн гривень

Корупціонери ЗАЕС знехтували її безпекою.

Посадовці Запорізької АЕС провели оборудку, внаслідок якої вкрали 18 мільйонів гривень, призначених для проведення робіт з вивчення сейсмічної стійкості обладнання атомної станції у місті Енергодар.

 

Про це повідомляє прес-центр СБУ в п’ятницю.

 

Багатомільйонна оборудка, яку викрили оперативники СБУ спільно з поліцією та під процесуальним керівництвом прокуратури, могла спричинити виникнення надзвичайних ситуацій на об'єкті критичної інфраструктури підвищеної небезпеки - Запорізькій атомній електростанції, вважають у спецслужбі.

 

Зазначається, що на початку 2016 року посадовці  ЗАЕС уклали договір з приватною структурою на проведення робіт із виконання розрахунків сейсмічного впливу на обладнання та трубопроводи реакторних відділень двох енергоблоків атомної станції.

 

Правоохоронці встановили, що технічні звіти про виконання розрахункового аналізу та визначення сейсмостійкості обладнання складені з численними порушеннями. Вони також не пройшли обов'язкову експертизу та узгодження в державній інспекції ядерного регулювання України.

 

«Незважаючи на це, посадовці атомної станції підтвердили виконання робіт та перерахували комерсантам понад вісімнадцять мільйонів гривень», - йдеться у повідомленні СБУ.

 

За висновками профільних експертів, розроблена підприємцями документація не відповідає державним вимогам і не дає об'єктивної оцінки сейсмічним загрозам обладнанню та трубопроводам станції.

 

Подальша експлуатація устаткування ЗАЕС на основі неякісних розрахунків могла призвести до виходу із ладу енергоблоків і створює реальні передумови для виникнення екологічної катастрофи, наголошують в Службі безпеки.

 

У рамках відкритого кримінального провадження одному з провідних інженерів станції повідомлено про підозру в скоєнні злочинів, передбачених статтями 364 та 366 Кримінального кодексу України.

 

Триває слідство.