В Україні вперше офіційно продали квартиру за криптовалюту

20:01, 26.09.2017
В Україні вперше офіційно продали квартиру за криптовалюту

Сторони угоди про продаж квартири у Києві за криптовалюту.

Угоду з купівлі нерухомості за криптовалюту вперше офіційно уклали щодо квартири у Києві і продали її через представника власника, який в цей час перебував у Нью-Йорку.

 

Про це повідомили в Державному агентстві з питань електронного уряду, передає Ain.ua  у вівторок.

 

Це перша в світі електронна трансатлантична угода з обміну нерухомості на криптовалюту Etherеum з використанням смарт-контракту блокчейна Etherеum.

 

Сума угоди в еквіваленті - 60 тисяч доларів. Супроводжувала угоду юридична фірма "Юскутум".

 

Господар квартири Марк Гінзбург, який проживає в Нью-Йорку, продавав квартиру в Києві через представника. Власником криптовалюти виступила американська компанія Velton/Zegelman, платформою для угоди став стартап Propy у Кремнієвій долині.

 

Столичну квартиру поміняли на суму в криптовалюті згідно з договором міни, уклавши смарт-контракт.

 

Перед тим, як укласти угоду через блокчейн, сторони уклали смарт-контракт. Адреса смарт-контракту відображається в договорі, який вноситься безпосередньо до реєстру нерухомості і в блокчейн Etherеum.

 

Продавець і покупець на платформі Propy завізували контрактний намір, на підставі якого криптовалюту перевели на депозит.

 

Після цього юристи підготували необхідні документи по угоді купівлі-продажу, були замовлені акти оцінки нерухомості, виписані довіреності сторонам, також проведена нотаріальна угода.

 

Після внесення до реєстру змін в праві власності з нього отримали виписку. Її, в свою чергу, завантажили в систему, що дало можливість розблокувати смарт-контракт і перевести продавцеві потрібну суму.

 

"В майбутньому кожна людина у будь-якій країні світу зможе купувати нерухомість в будь-якій країні в електронній формі в режимі 24/7, і при цьому всі дані по угоді будуть записані в блокчейн. Покупець отримає електронний сертифікат права власності, який буде надійно захищений технологією блокчейн. Весь процес угоди буде автоматизовано смарт-контрактом", - вважають в "Юскутум".

 

Близько місяця тому в США відбулася угода купівлі будинку за біткоіни. Про першу успішну операцію з продажу житлової нерухомості за криптовалюту в Данії в 2016 році оголосив блокчейн-стартап Coinify.

 

Нагадаємо, понад 2 мільйони сайтів у світі, серед яких українські, використовують комп’ютери своїх відвідувачів для майнінгу криптовалют.

 

Як повідомляла «УМ», днями Нацбанк України вирішив залишити криптовалюти поза законом. Заступник голови Нацбанку Олег Чурій заявив, що «ми не можемо визнати це платіжним засобом».