У екс-керівників банку «Капітал» прокуратура проводить обшуки у справі Олександра Клименка

12:39, 26.10.2017
У екс-керівників банку «Капітал» прокуратура проводить обшуки у справі Олександра Клименка

Олександр Клименко переховується в Росії (Олександр Клименко / Facebook)

У екс-керівників банку "Капітал" прокуратура проводить обшуки у справі відмивання коштів колишнім міністом "мінсдоху" часів Януковича Олександром Клименком.

Про це інформує Генеральна прокуратура.

26 жовтня слідчі проводять обшуки за місцями проживання осіб, причетних до керівництва банку "Капітал", та місцем розташування офісних приміщень, які використовуються бізнес-структурами кінцевого власника цього банку в бізнес-центрі "Гулівер".

"На причетність у вчинених Клименком злочинах наразі перевіряються колишні службові особи банку "Капітал" та його кінцевий власник громадянин Е., який, окрім українського громадянства, має громадянство Ізраїлю", – йдеться у повідомленні Генеральної прокуратури.

За даними слідства, впродовж 2011-2013 років саме завдяки банку "Капітал" здійснювались грошові перерахування, "направлені на незаконне відшкодування ПДВ, функціонували так звані "податкові майданчики" та забезпечувалось переведення грошей з іноземних країн на банківські рахунки підконтрольних Клименку підприємств (група "Юнісон").




Метою проведення слідчих дій є необхідність відшукання документів банку "Капітал", підприємств групи "Юнісон" та інших речей і документів, які можуть мати доказове значення для кримінального провадження.




Нагадаємо, Головною військовою прокуратурою Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 1 ст. 256 (сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) та іншими статтями Кримінального кодексу України.

Олександр Клименко підозрюєть у завданні матеріальної шкоди державі у великому розмірі та у вчиненні у 2011-2017 роках легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом організованою групою в особливо великих розмірах.

Як повідомляла "УМ", в приміщення ТРЦ "Гулівер" у рамках розслідування "справи Клименка" правоохоронці приходили 14 липня, до цього, 24 травня, правоохоронці провели понад 400 обшуків у податківців у 15 областях України в рамках антикорупційної операції.