Сміла, Шепетівка та Коцюбинське не розпочали опалювальний сезон через борги

10:45, 08.11.2017
Сміла, Шепетівка та Коцюбинське не розпочали опалювальний сезон через борги

Три міста в Україні без тепла майже через місяць після початку опалювального сезону (ілюстрація із відкритих джерел)

У Смілі, Шепетівці та Коцюбинському станом на 8 листопада не подали тепло в домівки містян.

Про це повідомив Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час ефіру на "5 каналі", інформує Урядовий портал.

Він нагадав, що у всіх цих містах підприємства, що мали би постачати тепло містянам, перебувають в оренді або концесії, а проблеми житлового господарства у виключній компетенції місцевої влади.

"Наразі голови ОДА подали до обласних прокуратур звернення щодо необхідності з’ясувати причини і обставини неналежного виконання обов’язків місцевою владою. Щодо згаданих міст буде проведена перевірка, яка оцінить дії органів місцевого самоврядування, які повинні контролювати стан надання послуг населенню", — зазначив він.

Урядовець наголосив, що в умовах бюджетної децентралізації, яка збільшила доходи місцевих бюджетів і оплату населення за ЖКП на рівні 102%, держава мусить забезпечити людям якісні послуги, зокрема, з теплопостачання. Він зазначив, що питання якості ЖКП знаходиться у площині органів місцевого самоврядування, які несуть відповідальність за вчасну підготовку до опалювального сезону.

"Три роки поспіль держава збільшує доходи громад. 2015-го доходи місцевих бюджетів склали 100 млрд гривень, 2016-го – 149 млрд. Цього року ця сума сягне 180 млрд грн власних доходів, що на 31 млрд грн більше, ніж торік за 9 місяців. Верховна Рада прийняла закони, щодо реструктуризації боргів за попередні періоди. Відтак вимагаємо від органів місцевого самоврядування спрямовувати кошти не тільки на освітлення, дороги і тротуари, а й на відновлення і розвиток ЖКГ", — наголосив Геннадій Зубко.

Як повідомляла "УМ", у Смілі школи припинили роботу через холод, а в Києві без тепла майже 170 будинків.