Сім українських компаній підпадають під санції США проти Росії

08:24, 16.11.2017
Сім українських компаній підпадають під санції США проти Росії

Інфоргафіка щодо українських компаній під санкціями США (Ренат Насрідінов / YouControl)

Сім українських компаній, які засновані російським військовим концерном «Іжмаш» та компанією «Міг», підпадають під санкції США.

Про це повідомляє організація YouControl у прес-релізі, підготовленому 15 листопада.

Чотири українські компанії, які підпадають під санкції - ДП "Терно-Іж-Сервіс", ТОВ "Байкал-Вест", ДП "харків-Іж-Сервіс", ДП "Валки-Іж-Сервіс", - перебувають у стадії ліквідації.

ТОВ "Іжмислзброя", ЗАТ "Дніпро-Іж-Сервіс" та ДП "Пансіонат "Зеніт", зареєстровані в Україні, продовжують працювати.

"Основними видами діяльності українських компаній "Іжмислзброя" та "Дніпро-Іж-Сервіс" є оптова торгівля, в тому числі і зброєю, обслуговування та ремонт транспортних засобів, операції з нерухомим майном. З ними через засновників пов'язані й інші компанії з подібними кведами, але на них санкції не поширюються. Дочірнє підприємство "Пансіонат "Зеніт" – це готель, що знаходиться у окупованому Криму у місті Судак. Його засновником є Акціонерне товариство "Російська літакобудівна корпорація "Міг", - повідомляє YouControl.

Співпраця із компанією під санкціями загрожує обмеженнями іноземним компаніям. Це стосується обмеження на експорт товарів з США, заборона на отримання будь-яких фінансових послуг в США і залучення фінансування за участю американських банків і інвесторів. Юристи радять бути обачними і не розпочинати господарських відносин з компанією, яка перебуває під санкціями у інших країнах.

"Без сумніву серед усіх санкційних програм, які з’явились проти російської агресії з кінця 2014 року, – санкції Держдепу США мають найбільшу обмежувальну силу. Тому українським компаніям, які хоча б частково працюють з США, необхідно звернути увагу на те, чи не потрапили їхні партнери в санкційні списки. Якщо українська компанія співпрацюватиме з бізнесом під санкціями і якщо таку співпрацю визнають вагомою - тоді президент США накладає санкції на цю компанію. І це не право президента, а його обов’язок. Вид обмежень може бути різним – блокування активів порушника, відміна його договорів, ризик бути оштрафованим на суму до 2 млн доларів або потрапити у в'язницю терміном до 20 років. Саме на 2 млн доларів оштрафували компанію Exxon (одна з найбільших нафтових корпорацій у США) влітку 2017 року за ділову активність з компанією "Роснефть", – коментує Аліна Плющ, радник юридичної фірми Sayenko Kharenko.

В YouControl нагадають, що, згідно з російським реєстром фізичних та юридичних осіб, ВАТ “Концерн Іжмаш” перебуває в процесі припинення з 22.12.2016, а вже з 2017 воно входить у групу Концерн "Калашніков", 51% акцій яких належить державній компанії "Ростех", а 49% приватному акціонеру – Олексію Криворучку.

Концерн "Калашников" – найбільший в Росії виробник бойової автоматичної та снайперської зброї, керованих ракет і низки військово-морської продукції. На компанію припадає 90% виробництва автоматичного озброєння в Росії і 95% снайперських озброєнь.

Акціонерне товариство "Російська літакобудівна корпорація "Міг"із штаб-квартирою в Москві – авіабудівна компанія повного циклу, яка конструює, виготовляє та реалізує літаки марки "Міг".

При цьому налічується понад 160 українських компаній, заснованих фірмами із санкційного переліку США.