Річка Ірпінь перебуває під загрозою зникнення

13:59, 23.11.2017
Річка Ірпінь перебуває під загрозою зникнення

Річка Ірпінь перебуває під загрозою через апетити забудовників.

Плани забудови заплавної частини річки Ірпінь порушують вимоги природоохоронного, земельного та водного законодавства України. Якщо не зупинити забудову заплавної частини, то річка Ірпінь, яка протікає під Києвом просто зникне.

 

Про це повідомили у прес-службі Асоціації рибалок України у четвер.

 

На думку експертів, річка Ірпінь є наочним прикладом неналежного ставлення до водойм.

 

Адже рішення забудови заплавних земель р. Ірпінь спричинить значне погіршення екологічного стану басейну річки, зменшить площу водозбору, а в результаті остаточно вб'є річку. 

 

Загалом за останні 25 років з карти нашої країни зникло понад десять тисяч малих річок, зазначають у Асоціації рибалок України. Причина: протягом двох останніх десятиліть фактично не проводяться меліоративні роботи із розчищення замулених витоків річок, в результаті річки міліють і пересихають.

 

Крім того, проблему посилює те, що останні роки спостерігається сильне маловоддя - річки наповнюються тільки на 70% від норми. Також інтенсивно забудовуються береги водойм.

 

«В Україні 73 тис. річок, 40 тис. озер, 1100 водосховищ, 400 тис. ставків – 1 100 000 га прісних водойм. Водночас, на карті Європи ми вважаємося маловодною країною, оскільки більшість наших водних ресурсів через забрудненість не придатні до водозабору питної води", - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що очисні споруди радянського зразка були розраховані на водозабір максимум 2 класу води і тому не можуть впоратися із нинішньою водою, якій присвоєно 4 клас.

 

В Асоціації рибалок України розповіли, що тогоріч в українські водойми було скинуто понад 2 мільярдів кубометрів стоків. За офіційними даними, тільки дві третини з них пройшли через очисні споруди. Відтак, тисячі тонн солі після зими з весняними струмками потрапляють зливовими стоками прямо у ріки. Хімікати з полів змиваються дощами та дренажними каналами стікають у водойми, що призводить до масового мору риби.

 

"Через таку злочинну безгосподарність у Дніпровських водосховищах солоність води помітно збільшилася, і сьогодні на Каховському, Кременчуцькому водосховищах можна зустріти рибу-голку, і навіть медуз. Все це веде до зміни водної екосистеми", - говорять в Асоціації.