Італія оголосила надзвичайний стан через вибух газу в Австрії

18:26, 12.12.2017
Італія оголосила надзвичайний стан через вибух газу в Австрії

Пожежу у Баумгартені вже загасили, але транзит газу не відновлено.

Італія оголосила надзвичайний стан після того, як було перервано потік газу з Росії у результаті вибуху в газорозподільчому центрі в Австрії у вівторок.

 

Про це повідомляють європейські ЗМІ. .

 

"Сьогодні стався інцидент на газорозподільчій станції в Австрії, через що ми маємо серйозну проблему з постачанням, зокрема на австрійській ділянці, що йде з Росії. Якби у нас був ТАР (Трансадріатичний газопровід, яким має надходити газ з Каспійського й Близькосхідного регіонів у Західну Європу - Ред.), то ми не мали б оголошувати сьогодні надзвичайний стан через дефіцит постачання", - заявив міністр з економічного розвитку Італії Карло Календа.

 

У свою чергу італійська газова компанія SNAM заявила, що постачання газу кінцевим користувачам не буде порушено. У компанії додали, що постачання газу "може бути відновлене протягом дня, як тільки будуть підтверджені дані про відсутність шкоди транспортній інфраструктурі".

 

При цьому, в уряді підкреслили, що Італії слід було би диверсифікувати свої імпортні шляхи блакитного палива.

 

Водночас, видання Kurier  зазначає, що вибух на австрійській газорозподільній станції загрожує серйозними перебоями з постачаннями блакитного палива у кількох  європейських країнах.

 

"Транзит газу через газопровід, який забезпечує Австрію та інші країни Європи газом, зупинено до особливого розпорядження", - йдеться у повідомленні.

 

За даними оператора, газоперекачування "в осяжному майбутньому" буде призупинено. При цьому оператор запевняє, що проблем із газопостачанням в самій Австрії не буде, в сховища закачано достатня кількість сировини.

 

В цілому перебої в постачаннях через Австрію очікуються в південному та південно-східному напрямах, і саме до Словаччини, Словенії, Угорщини й Хорватії.

 

Так, Словаччина вже призупинила транзит газу через вибух на австрійській газорозподільній станції, яка знаходиться за 500 м від словацького кордону,

 

Як повідомляє газовий оператор Eustream : "Надзвичайна ситуація на станції у Баумгартені. Через технічні проблеми в Австрії транзит до місця стикування Баумгартен тимчасово обмежений до особливого розпорядження. Інші точки підключення Eustream незачіпило і вони придатні для транспортування природного газу без обмежень".

 

Прес-служба мінекономіки країни запевняє, що в самій Словаччині постачанню газу нічого не загрожує, воно здійснюватиметься без обмежень як для промпідприємств, так і для громадян.

 

Словаччина готова в разі необхідності перенаправити газ через територію Угорщини.

 

У самій Угорщині, як повідомляє місцевий економічний портал HVG, проблем з газопостачанням також не передбачається, в тому числі завдяки запасам у сховищах і можливості транспортування через український кордон.

 

Як повідомляла «УМ», вибух на газорозподільній станції нафтогазової компанії OMV пролунав у Баумгартені-на-Мархі у вівторок о 8:45. За уточненими даними, крім одного загиблого є один важко поранений і 20 легкопоранених. Це працівники станції, громадяни Австрії. До цього моменту пожежу на місці НП загасили.

 

Станція належить найбільшому в Австрії імпортеру природного газу, який закуповує сировину з Росії, Норвегії та інших країн, і є не тільки найбільшою подібною в республіці, але і у всій Європі.