Російські хакери готують атаку на енергомережу України

07:37, 19.12.2017
Російські хакери готують атаку на енергомережу України

Кібератака на енергомережу України може тривати декілька днів (ілюстрація із відкритих джерел)

Експерти у США попереджають про зростання загрози кібератак із Росії на енергосистему України в період новорічно-різдвяних свят.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Роберт Лі, засновник та керівник компанії з промислової кібербезпеки Dragos зазначає, що останніми тижнями він бачить незвичне зростання діяльності в Україні тієї ж групи осіб, які провели напад 2016 року.

Він розповідає, що в Росії зібрали спеціальну групу хакерів, яка займається атаками на енергомережу України.

"Група практично не провадила діяльності в Україні з часу останнього нападу і до середини листопада. За нашими оцінками, було б повністю раціонально очікувати проведення атаки цього місяця”, - попереджає Роберт Лі.

Видання зазначає, що це зростання діяльності є розвідкою, підготовкою до наступної операції, або спробою налякати загрозою хакерської атаки.

"Нападники можуть провести атаку, якщо вони переконані, що це принесе їм користь і, що ризик того, що їх спіймають є достатньо низьким", - заявив Майкл Ассант з SANS Institute, який займався дослідженням кібернападу 2015 року.

Вивчаючи ситуацію в Україні протягом цих місяців, експерти зазначають, що особливу занепокоєність викликає можливість широкого розповсюдження атаки, або можливість того, що вона триватиме більше ніж один день.

Нагадаємо, у 2015 році хакери захопили контроль над оператором енергомережі і на декілька годин відключили електроенергію для 225 тисяч споживачів. Минулого року в середині грудня хакери запустили вірус, який без допомоги людини в реальному часі зміг зірвати роботу Київської станції енергопостачання і спричинив відключення, які тривали в столиці декілька годин. Це була перша повністю автоматизована атака на енергомережу.

Технологія, яка використовувалась в Україні, може лише побічно торкнутись США. В США енергомережа належить різним власникам, які в основному працюють в приватному секторі і багато з них потужно зарегульовані. В США було б складно атакувати цілу мережу, вважають в The Atlantic.

Однак, мережа в США більш залежна від цифрових технологій, зазначається в статті. Якщо Україна могла поновити енергопостачання за лічені години, перейшовши на аналогові операції, велика автоматизація в Сполучених Штатах обмежує можливості з поновлення роботи. "Мене непокоїть, що ... ми забагато покладаємося на цифрові технології. Переваги можливостей ручного управління показали себе в Україні", - заявив Інґліс.