Нафтогаз виграв суд проти Газпрому на 56 мільярдів доларів

14:45, 22.12.2017
Нафтогаз виграв суд проти Газпрому на 56 мільярдів доларів

Нафтогаз виграв суд і Газпрому і тепер не змушений платити 56 мільярдів доларів (НАК "Нафтогаз України")

Стокгольмський арбітраж повністю відхилив вимоги Газпрому до Нафтогазу на суму 56 мільярдів доларів, які російська компанія вимагала сплатити за нормою газової угоди «бери або плати» у 2012-2017 роках.

Про це повідомляє НАК "Нафтогаз України".

"Нафтогаз виграв арбітраж проти Газпрому за контрактом на поставку газу за всіма спірними питаннями", - інформує прес-служба компанії.

Виграш суду за спірні 56 мільярдів доларів - не єдина перемога над Газпромом в Стокгольмському арбітражі: Нафтогаз домігся зменшення майбутніх обов’язкових річних обсягів у понад 10 разів у відповідності до його фактичних потреб у імпорті газу.

Серед іншого, ціна газу, отриманого Нафтогазом у 2 кварталі 2014 року, знижена на 27% з 485 дол./тис. куб. м. до 352 дол./тис. куб. м.

Завдяки перегляду контрактної ціни Нафтогаз зекономив 1,8 млільярдів доларів на газі, придбаному у 2014-2015 рр.

"Арбітражний суд визнав недійсними кабальні положення контракту, привівши його до ринкових європейських стандартів", - прокоментували в Нафтогазі.

Компанія оцінює загальний позитивний ефект рішень арбітражу у понад 75 мільярдів доларів за весь термін дії контракту на поставку газу.



Суди з російським Газпромом триватимуть: Нафтогаз вимагає до 16 млрд дол. у арбітражі за транзитним контрактом; рішення очікується 28 лютого 2018 року.

Нагадаємо, у червні Стокгольмський арбітраж виніс окреме рішення у справі "Нафтогазу України" проти російського "Газпрому" і задовольнив три ключові вимоги української компанії: Трибунал відхилив принцип російського монополіста "бери або плати" (коли Україна була зобов’язувала сплачувати за газ, навіть не взявши його із газопроводу), зняв заборону на реекспорт російського газу Україною, а також формулу ціни.

У серпні Нафтогаз збільшив розмір позивної вимоги до російського газового монополіста на 5 мільярдів доларів за транспортування газу територією України.