Газпром отримав від Туреччини дозвіл на будівництво другої гілки «Турецького потоку»

21:05, 19.01.2018
Газпром отримав від Туреччини дозвіл на будівництво другої гілки «Турецького потоку»

Президент Росії Володимир Путін та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган (RT)

Російський газовий монополіст "Газпром" отримав від Туреччини дозвіл на будівництво другої гілки "Турецького потоку" в обхід України.

Про це повідомляє "Новое время" з посиланням на російські ЗМІ.

"Сьогодні було отримано дозвіл на укладання другої нитки у виключній економічній зоні та територіальних водах Туреччини", - повідомив очільник "Газпрому" Олексій Міллер.

Міллер зазначив, що обидві нитки газопроводу будуть запущені в експлуатацію до кінця 2019 року.

Відзначається, що інвестиції "Газпрому" в проект "Турецького потоку" на 2018 рік заплановані в розмірі 182,4 млрд рублів (близько $3,2 млрд) проти 92,8 млрд руб (близько $1,6 млрд) в 2017 році.

Вартість будівництва "Турецького потоку" оцінюють в $6 млрд.

Зазначається, що 7 травня 2017 року російський "Газпром" почав будівництво в Чорному морі газопроводу "Турецький потік".

"Газпром" будує газопровід "Турецький потік" через Чорне море для скорочення транзиту через Україну: одна нитка Турецького потоку потужністю 15,8 млрд куб. м. газу в рік призначена для турецького ринку; друга, такої ж потужності, - для ринку Центральної та Південної Європи.

Протяжність кожної нитки морської магістралі - понад 900 км. В кінці 2016 року Росія і Туреччина підписали міжурядову угоду за проектом "Турецький потік". Будівництво першої нитки газопроводу має бути завершено в березні 2018 року, а другий - в 2019 році.