Росія викрала 3,5 мільярди кубометрів газу з Одеського родовища

08:17, 22.02.2018
Росія викрала 3,5 мільярди кубометрів газу з Одеського родовища

Газова платформа у морі / ілюстрація (korrespondent.net)

За чотири роки з часу анексії Криму Росія незаконно видобула із Одеського газового родовища, яке формально належить Україні, близько 3,5 мільярди кубометрів газу.

Про це повідомила в ефірі "Громадського" голова правління державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" Світлана Нєжнова.

Вона запевняє, що на Одеському родовищі незаконно було пробурено 11 свердловин.

"Видобуток газу на Одеському родовищі триває, до моменту анексії там було пробурено 7 свердловин, потім - ще 11 свердловин. Родовище зараз використовується по повній. Нелегітимна влада Криму намагається викачати побільше газу звідти", - наголосила Світлана Нєжнова.

Всього за час агресії проти України Росія незаконно видобула в окупованому Криму близько 7 мільярдів кубометрів газу.

На питання, чи планує Росія припинити видобуток газу на Одеському газовому родовищі, Світлана Нєжнова відповіла, що відповідної заяви від офіційних російських органів не надходило.

Одеське газове родовище розташоване в економічній зоні України, його запаси сягають близько 21 млрд куб м. газу. Україна ввела його в експлуатацію у листопаді 2012 року, офіційно там було добуто близько 500 млн куб. м. газу.

"Росія із самого початку анексії (Криму, - ред. "Громадське") знала, що це економічна зона України. Оскільки наближаються міжнародні суди, може Росія буде вживати якісь заходи", - сказала вона.

Бурові установки та інше майно української державної компанії "Чорноморнафтогаз" захопили 2014 року під час анексії Криму Росією. Таким чином "Нафтогаз України" втратив контроль над цим кримським підприємством і заявив, що буде судитися з Росією за кримські активи.

Нагадаємо, із захоплених Росією газових платформ Одеського газового родовища у Чорному морі обстріляли український військовий літак. На морських платформах зафіксували озброєну охорону.