В Україні ввели в обіг нові монети номіналом 1 і 2 гривні (фото)

12:08, 27.04.2018
В Україні ввели в обіг нові монети номіналом 1 і 2 гривні (фото)

Національний банк ввів в обіг нові монети номіналом 1 та 2 гривні в Україні у п’ятницю, 27 квітня. Ці монетипоступово замінять паперові банкноти відповідного номіналу. А протягом 2019-2020 років Нацбанк введе в обіг ще й монети номіналом 5 та 10 гривень.

 

Про це йдеться на сайті НБУ в п’ятницю.  

 

Зазначається, що спеціально вилучати паперові банкноти не будуть. Просто припинять їхній друк, а також не будуть поповнювати ними грошовий обіг.

 

Нові монети – невеликі за розміром, легкі, не обтяжуватимуть гаманців. Вони виготовлені зі сталі з гальванічним покриттям, що дає можливість знизити вартість їх виготовлення.

 

 

 Вага нової монети номіналом 1 гривня становить 3,3 грама, а номіналом 2 гривні – 4 грами. Для порівняння, монета номіналом 1 гривня старого зразка удвічі важча – її  вага становить 6,8 грама.

 

 

Директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко наголосив, що, починаючи від 27 квітня обігові монети номіналами 1 та 2 гривні є дійсним платіжним засобом на території України та обов’язкові: до приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів; для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви; для здійснення переказів.

 

Нові монети будуть діяти паралельно з паперовими гривнями старого зразка.

 

“Новими монетами українці зможуть розраховуватися одночасно з банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу, доки монети поступово не замістять банкноти в обігу, – наголосив пан Зайвенко. – Вилучатися з обігу банкноти номіналом 1 та 2 гривні не будуть, із часом монети повністю замінять зношені та пошкоджені банкнотиˮ.

 

 

За його словами заміна банкнот низьких номіналів на монети сприятиме: досягненню оптимального співвідношення банкнот і монет у обігу, що відповідає сучасним потребам держави та економіки, а також світовому досвіду, який свідчить про те, що номінальні ряди, як правило, налічують у середньому 12 номіналів грошових знаків; підвищенню строку служби грошей, оскільки монети перебувають в обігу близько 20 років, а банкноти номіналами 1 та 2 гривні можуть перебувати в обігу значно менший проміжок часу (у середньому близько 1,5 року); заощадженню державою, зважаючи на строк служби монет, біля 1 млрд грн.

 

Зазначимо, що на цьому тижні Нацбанк презентував нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 гривень.

 

Вводитися в обіг нові обігові монети будуть поетапно: перший етап – 27 квітня 2018 року  введені в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні; другий етап відбудеться пізніше, монети номінальною вартістю 5 і 10 гривні вводитимуться в обіг у 2019 – 2020 роках.

 

Заміна банкнот низьких номіналів пов’язана також із розвитком безготівкових розрахунків, зміною купівельної спроможності гривні за останні 20 років та зміною у поведінці споживачів. Розвиток безготівкових розрахунків призводить до зменшення кількості номіналів у номінальних рядах країн світу і Україна – не виняток.

 

Загалом у цьому році буде відкарбовано близько 140 млн монет номіналом 1 гривня та 145 млн монет номіналом 2 гривні, які мають забезпечити потреби економіки в цих номіналах та поступову заміну зношених банкнот номіналами 1 та 2 гривні.

 

 

Раніше в. о. голови Нацбанку України Яків Смолій пояснив, що заміна банкнот на монети дасть можливість досягти оптимального співвідношення між якістю та кількістю банкнот і монет в обігу, що відповідатиме сучасним потребам держави та економіки, а також світовому досвіду.

 

Крім того, як зазначили в НБУ, заміна банкнот низьких номіналів на монети наблизить Україну до практики Європейського Союзу, де існують монети номіналом 1 та 2 євро. Таку заміну свого часу успішно провели різні країни, наприклад, Угорщина, Чехія, Данія, Японія, Канада, Великобританія, Австралія.

 

Нагадаємо, Національний банк підготував проект постанови, якою пропонується припинити карбування монет номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок.