У Швейцарії арештовують майно «Газпрому» за запитом «Нафтогазу»

10:24, 31.05.2018
У Швейцарії арештовують майно «Газпрому» за запитом «Нафтогазу»

Офіс Nord Stream AG в Цузі, який обшукали пристави.

Швейцарські судові пристави провели опис майна в офісі компанії Nord Stream AG – операторі морського газопроводу "Північний потік" в середу, 30 травня.

 

Про це повідомив ТАСС з посиланням на власні джерела в четвер.

 

Пізніше цю інформацію підтвердили представники Газпрому і Nord Stream AG, передає РБК.

 

Зазначається, що візит приставів в офіс Nord Stream AG в Цузі відбувся в рамках виконання рішення, винесеного Стокгольмським арбітражем, що розбирав суперечку між "Газпромом", якому належить 51% в Nord Stream AG, і "Нафтогазом" України.

 

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж присудив виплату "Газпромом" "Нафтогазу" штрафу в розмірі 4,7 млрд доларів.

 

За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов'язаний виплатити НАК 2,56 млрд доларів.

 

"Газпром" направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення.

 

Головний комерційний директор НАК компанії Юрій Вітренко наприкінці березня зазначав, що процес стягнення може тривати до півроку. І не виключив можливості арешту газу російської компанії в підземних сховищах Європи або акцій оператора "Північний потік" у швейцарському суді для стягнення боргу.

 

У Кабміні заявляють, що НАК "Нафтогаз України" вже почав процес стягнення цього боргу.

 

Як повідомляла «УМ», Наглядова рада "Нафтогазу України" вирішила роздати співробітникам компанії близько 37 мільйонів доларів у якості премії за перемогу у суді над російським "Газпромом".