Київ закупить газ для ТЕЦ у приватних постачальників через конфлікт із Нафтогазом

13:03, 01.08.2018
Київ закупить газ для ТЕЦ у приватних постачальників через конфлікт із Нафтогазом

ТЕЦ у Києві отримають газ від приватних структур

Теплогенераційні об’єкти в Києві забезпечать газом, закупленим у приватних постачальників, а не в «Нафтогазу України», бо з організацією влада столиці має конфлікт за борги, накопичені під час діяльності Київенерго, які відмовляється визнавати комунальне підприємство «Київтеплоенерго».

Про це повідомляє «Нафтогаз України».

«За результатами зустрічі в Адміністрації Президента України П. Порошенка, в якій брали участь голова НАК «Нафтогаз України» А. Коболєв та голова Київської міської державної адміністрації  В. Кличко, ситуація із забезпеченням газом київських об’єктів теплогенерації наразі стабілізована», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що КМДА закупила необхідні обсяги газу у одного з багатьох приватних постачальників, які працюють на ринку України.

«Очікується, що ці обсяги дозволять забезпечити безперебійну роботу об’єктів теплогенерації тимчасово, до того, як буде врегульовано питання щодо правонаступництва за накопиченими боргами за пільговий газ, пов’язаними з цими об’єктами», - додають в «Нафтогазі».

Сторони укладуть мирову угоду в суді після того, як за дорученням Президента України, на цьому тижні Кабінетом Міністрів України було розроблено та запропоновано довгострокове рішення, яке дозволить відновити постачання газу київським об’єктам теплогенерації на пільгових умовах без порушення вимог законодавства.

«Нафтогаз вітає готовність Київської міської державної адміністрації виконати вимогу закону «Про теплопостачання» щодо визнання боргів, накопичених через несвоєчасну оплату поставленого тепла частиною споживачів. Компанія підтверджує свою готовність негайно надати газ для роботи теплогенераційних підприємств Києва на законних підставах», - додають у прес-службі організації.

Про те, коли в Києві у повному обсязі відновлять гаряче водопостачання після подачі газу в КМДА не повідомляють.

Водоночас міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що кияни залишилися заручниками в конфлікті з «Нафтогазом».

«Нафтогаз продовжує вимагати з Києва сплати штрафних санкцій приватної компанії. Це більше 1 млрд 200 млн гривень. Я не можу собі дозволити подарувати комусь, до прикладу, 10 нових дитсадків або 150 кілометрів доріг, – підкреслив Віталій Кличко. – «Нафтогаз» робить заручниками ситуації нас, киян. Ми продовжуємо перемовини з «Нафтогазом» і не хочемо затягувати цей процес. Я переконаний, що наступне судове засідання повинне вирішити це питання», – зауважив Віталій Кличко.

Разом із тим, він зазначив, що місто готове до різних можливих сценаріїв розвитку подій.

Мер повідомив, що ситуація, в якій «Нафтогаз» відмовляється підписувати угоду про поставку місту газу, може спричинити загрозу регіонального рівня. Тому, щоб цього не сталося, питання винесене на національний рівень – для розв’язання проблеми столиця звернулася до Уряду.

«Але сподіваюся, що надзвичайних ситуацій вдасться уникнути. Ми розраховуємо, що досягнемо домовленостей, які дозволять відновити постачання гарячої води в квартири киян та не допустити відключень електроенергії в місті», – сказав Віталій Кличко.

Як повідомляла «УМ», якщо на київскі ТЕЦ до 1 серпня не подадуть газ, то столиця може залишитися без електроенергії.