Україна на вигоду елітам застрягла в стані постійних реформ - аналітики

12:22, 05.10.2018
Україна на вигоду елітам застрягла в стані постійних реформ - аналітики

Постійні реформи на руку не народу, олігархам, кажуть економісти (фото: RFE/RL)

Після 27 років незалежності Україна застрягла на переході від командної до ринкової економіки.
 
Про це у статті для "Київської школи економіки" пишуть економісти Тимофій Милованов та Річард ван Веельден, передає Medium.
 
"Декан Джорджтаунського університету Джоел Хеллман стверджував, що країни можуть застрягти в стані постійних реформ саме тому, що реформи створюють коло еліт, для яких застопорені зміни є виграшною ситуацією", - йдеться у статті.
 
Як наголошується, такі еліти протистоять повному переходу до ринкової економіки, підтримують "обережні та повільні" реформи та заявляють про свою підтримку постійних нових реформ, бо старі були "не ті".
 
"Це може і відбувається в Україні. Якщо так, то що ми повинні робити? Один підхід  - це боротись з цими впливовими елітами. Прикладом є люстрація та боротьба з корупцією. Але існує небезпека. Боротьба з корупцією може зробити політиків більш зацікавленими в боротьбі з попередніми елітами, ніж у переході до ринкової економіки", - зазначають автори.
 
На їхню думку, альтернативним рішенням може бути амністія.
 
"Ідея  - "було та загуло", ми пробачаємо минулі провини і переходимо до нового, кращого соціального контракту між елітою та суспільством. Небезпека тут в тому, що еліта приймає амністію, але не погоджується на новий соціальний контракт", - наголошується у матеріалі.
 
Автори пишуть, що "яким би не було рішення", українці повинні визнати, що країна "застрягла в стані постійних реформ" і слід почати "серйозно шукати шлях, щоб рухатися вперед".