Щебінь для будівництва Керченського мосту поставляла компанія з України

13:49, 05.10.2018
Щебінь для будівництва Керченського мосту поставляла компанія з України

Загалом до Росії поставили 28 тисяч тонн щебню для мосту (фото: AP)

СБУ стверджує, що викрила протиправне постачання матеріалів з України до Росії, які використовувалися для будівництва Керченського мосту.
 
"Оперативники спецслужби задокументували, що менеджмент одного з українських підприємств, яке здійснює видобування щебеню, налагодили його поставки до країни-агресора. Ділки без необхідної дозвільної документації видобували у кар’єрах, власником яких є громадянин Росії, корисну копалину та реалізовували її, зокрема через посередників російської компанії, яка є дочірньою структурою "ОАО "Мостожелезобетонконструкция", - заявили в прес-службі СБУ.
 
За даними відомства, це товариство під час закупівлі продукції українських постачальників виконувало роботи з будівництва Керченського мосту. 
 
Загалом до Росії здійснили 25 поставок щебеню загальною масою 28 тисяч тонн.
 
СБУ повідомило, що правоохоронці провели "санкціоновані слідчі дії" в приміщеннях адміністрації кар’єрів та за місцем фактичного проживання директора підприємства. 
Співробітники спецслужби заявляють, що виявили і вилучили договори, контракти, вантажно-митні декларації, які підтверджують фінансово-господарські операції з російськими структурами, що діють в анексованому Криму.
 
Провадження розслідують за статтею 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни меж території або державного кордону України).
 
Як повідомляла "УМ", Євросоюз санкціями покарав 6 компаній за будівництво Керченського мосту. З 31 липня під санкціями перебувають дві компанії Аркадія Ротенберга - ПАТ "Мостотрест" (MOEX: MSTT) і ТОВ "Стройгазмонтаж" та АТ "Інститут Гіпростроймост - Санкт-Петербург", АТ "Суднобудівний завод "Залив", ТОВ "Стройгазмонтаж - Міст ", вологодське АТ "ВАД".