Акція «Новорічна ялинка» на Закарпатті: святкова щорічна

14:51, 14.12.2018
Акція «Новорічна ялинка» на Закарпатті: святкова щорічна

Приблизно тиждень тому голова закарпатського міста Берегово Золтан Бабяк опублікував на своїй сторінці в Фейсбуці фото першої в Україні новорічної ялинки, встановленої на центральній міській площі. Чи не поквапились берегівчани?
 
Судячи з реакції суспільства, ні, оскільки ідею якнайшвидше поринути в передсвяткову атмосферу в них жваво перехопили жителі інших регіонів. Проте, якщо 9-метрова зелена красуня найоперативнішим закарпатцям була подарована місцевим підприємцем, чи не призведе жага створення святкового настрою до заподіяння шкоди лісовим насадженням шляхом нелегальної вирубки?
 
Аби не бути голословними, про всю країну висновків робити не будемо, а зробимо акцент лише на тому, що в Закарпатті вже з 1 грудня поточного року стартувала акція "Новорічна ялинка". Її мета - недопущення незаконного заготовлення, продажу та купівлі дерев, а також направлення коштів від легальної реалізації на потреби галузі лісового господарства в обхід наповненню кишень лісових браконьєрів.
 
Екологічна інспекція Закарпатської області повідомляє, що дана акція триватиме до 14 січня 2019 року включно, а для проведення заходів з попередження порушень природоохоронного господарства наразі вже створено робочі групи, до роботи котрих долучилися працівники поліції та громадські інспектори з охорони навколишнього середовища. Останні в межах операції здійснюють перевірки насаджень від самовільних вирубок. Особлива увага приділяється лісовим масивам біля населених пунктів, автомобільних та залізних доріг, територій, що належать до природно-заповідного фонду.
 
В ст. 65 адміністративного КУ нелегальна рубка дерев тягне за собою накладення штрафів в розмірі 5-10 неоподатковуваних мінімумів доходів на пересічних громадян та 7-12 - на посадових осіб. Крім того кожна "постраждала" ялинка в залежності від діаметру стовбура оплачується додатково в сумі збитків, що були заподіяні лісовим ресурсам країни.
 
Зрозуміло, що навіть найшаленішими штрафами загублених ялинкових насаджень не повернути. Та чи багато можна вигадати, не купуючи новорічну красуню, а крадучи її у природи? Економія загалом дуже сумнівна! Вже легше грати в Ельдорадо казино на реальні гроші - джекпоти, які там розігруються, допомагають забути так званий передсвятковий кримінал, а, можливо, й пожертвувати хоча б якусь частину на відновлення вже постраждалих масивів. Саме тому звертаємося до всіх закарпатців з проханням пам’ятати, що традиції - традиціями, зиск - зиском, а на вирощування однієї ялинки треба щонайменше десятиріччя. Давайте збережемо нашу чисту природу разом та відсвяткуємо Різдво та Новий рік з чистим сумлінням!