Україна в 2019 році отримає ще 2,6 мільярда доларів від МВФ

08:31, 09.01.2019
Україна в 2019 році отримає ще 2,6 мільярда доларів від МВФ

У графіку запланованих переглядів виконання Україною умов програми вказані три дати (фото: Reuters)

Нова 14-місячна програма кредитування МВФ для України Stand By передбачає виділення ще двох траншів на загальну суму 2,6 мільярда доларів - до кінця 2019 року.
 
Про це йдеться в останньому аналітичному звіті Фонду, передає "Укрінформ".
 
Зокрема, у графіку запланованих переглядів виконання Україною умов програми, після яких Виконавча рада Фонду приймає рішення про виділення наступного траншу, вказані три дати.
 
Перша - 18 грудня 2018 року, коли нова програма Stand By для України була затверджена керівництвом Фонду з рішенням виділити 1,4 мільярда доларів у якості першого траншу.
 
Виділення другого й третього кредитів за програмою передбачені після завершення переглядів МВФ, спланованих, відповідно, на 15 травня та на 15 листопада 2019 року. Суми спланованих траншів рівнозначні - по 1,3 мільярда доларів.
 
"Інвестиції, особливо прямі іноземні інвестиції, стримуються складним діловим кліматом, тоді як велика кількість працівників шукає можливості працевлаштування за кордоном, оскільки економічне зростання занадто низьке для того, щоб доходи могли помітно скоротити розрив порівняно з іншими країнами регіону", - зазначається в повідомленні Фонду.
 
Незважаючи на відновлення макроекономічної стабільності та економічного зростання після важкої кризи 2014-2015 років, зусилля зі створення більшої позитивної динаміки, конкурентоспроможної економіки не виправдали очікувань, зазначає МВФ.
 
Нагадаємо, в грудні Україна отримала перший транш за новою програмою співпраці з МВФ у розмірі близько 1,4 мільярда доларів.