Літературознавець і філантроп Осип Зінкевич помер на 93-му році життя

13:09, 20.09.2017
Літературознавець і філантроп Осип Зінкевич помер на 93-му році життя

Осип Зінкевич опікувався пам'яттю репресованих письменників і відкрив шлях у літературу сотням молодих митців.

Відомий видавець і меценат Осип Зінкевич помер на 93-му році життя у США у понеділок, 18 вересня.

 

Про це повідомило видавництво "Смолоскип" на своїй сторінці у Facebook  в середу.

 

"18 вересня 2017 року, на 93 році життя, відійшов у вічність засновник та багаторічний Президент Міжнародного Благодійного Фонду “Смолоскип”, Голова видавництва “Смолоскип”, меценат, інтелектуал і подвижник Осип Зінкевич. Працівники Фонду і Видавництва глибоко сумують через цю непоправну втрату та висловлюють щирі співчуття родині пана Осипа. Пам'ять про нього триватиме у наших серцях вічно", - йдеться у повідомленні видавництва.

 

У свою чергу письменник Сергій Пантюк написав у Facebook: «Страшна звістка. Чорна. Не стало Осипа Зінкевича. Куди ж Ви так швидко, Осипе Степановичу? Які 93? Ви завжди були для нас молодим і своїм – нестримним двигуном молодої літератури та незаангажованої політології. Ваше дітище – Семінари творчої молоді від «Смолоскипа» – воістино історична справа. Ваші книжки. Упорядковане Вами з пані Надією «Українське дошкілля», на якому зростали мої сини. Плачу… Хоча чоловікам це і не личить. Спочивайте в мирі з Богом. Вічна пам’ять Вам, Осипе Степановичу – чудова Людино, великий Українцю».

 

Осип Зінкевич народився 4 січня 1925 року в селі Малі Микулинці нині Снятинського району Івано-Франківської області в селянській родині, його батько був вояком Українських Січових стрільців.

 

Після Другої світової війни, будучи молодим хлопцем, він опинився в таборі біженців у Західній Німеччині. Потім потрапив у Париж, де закінчив у 1954 році інститут індустрійної хімії. Був учасником кількох українських молодіжних організацій. У 1956 році переїхав до США. Працював, зокрема, директором дослідної хімічної лабораторії.

 

Зінкевич упродовж 50 років керував видавництвом "Смолоскип", яке було створене у США в 1967 році і видавало дисидентську і правозахисну літературу, а також твори репресованих українських письменників.

 

Видавництво "Смолоскип", яке він очолював, опублікувало, серед інших, твори Миколи Хвильового, Олеги Теліги, Ліни Костенко, Василя Стуса, Євгена Сверстюка.

 

Осип Зінкевич також заснував Музей-архів українського самвидаву. Має орден "За заслуги" ІІІ ступеня.

 

Філантроп і видавець упродовж 50 років керував Фондом та Видавництвом “Смолоскип”, видав понад 500 книжок, опікувався пам'яттю забутих та репресованих письменників і відкрив шлях у літературу сотням молодих митців.

 

У 1990 р. Зінкевич відвідав Україну, а 1991-го оселилися з дружиною Надією в Києві, зберігаючи американське громадянство. 1992 р. переніс видавництво «Смолоскип» у Київ.

 

«Його ніхто не замінить, і ніщо не втішить нас у нашому горі. Проте працівники “Смолоскипа” й надалі натхненно і вперто продовжуватимуть справу пана Осипа Зінкевича. Це місія, від котрої ми не відмовимося ніколи», - зазначають у видавництві «Смолоскип».

 

Заочно попрощатися з Осипом Зінкевичем можна у видавництві “Смолоскип” відтепер і до 27 вересня. Про час панахиди буде повідомлено пізніше. Повний некролог з'явиться на інформаційних ресурсах “Смолоскипа” найближчим часом.