Кадзуо Ісігуро отримав нобелівську премію з літератури

15:52, 05.10.2017
Кадзуо Ісігуро отримав нобелівську премію з літератури

Остання книжка Ісігуро, "Не відпускай мене", була перекладена українською мовою.

Нобелівську премію з літератури присудили британському письменнику японського походження Кадзуо Ісігуро у четвер.

 

Про це повідомляє Шведська академія.

 

Премію було присуджено йому, як автору, "який у своїх повістях потужної емоційної сили відкриває безодню під нашим ілюзорним відчуттям зв'язку зі світом".

 

У коментарі BBC пан Ісігуро сказав, що отримати премію для нього - "неймовірна честь".

 

"Це означає, що я пішов слідами найбільших авторів, які жили і живуть, тож це приголомшлива похвала", - додав він.

 

Пан Ісігуро також сказав, що на той момент, коли з ним зв'язалася BBC, він ще не отримав жодного повідомлення від Нобелівського комітету і не був певен, що це не розіграш.

 

"Ви зараз маєте досить автентичну реакцію, і це: "У вас є докази, що це правда?" - сказав письменник.

 

Пан Ісігуро отримає нагороду - золоту медаль і диплом - на урочистій церемонії в грудні. А наступного дня на його рахунок надійде грошова складова премії.

Цього року вона зросла і складає 1,12 млн доларів.

 

Переможця обрали з короткого списку із п'яти претендентів, імена яких тримають в секреті. Переліки номінантів відкривають для публіки лише через 50 років після вручення.

 

Фаворитами букмекерів цього року були кенійський автор Нгугі Ва Тхіонго, Харукі Муракамі з Японії та канадійська письменниця Маргарет Етвуд, авторка роману "Історія служниці".

 

Фанати японського письменника Харукі Муракамі, які чекали на його перемогу в Токіо, все одно зраділи перемозі Кадзуо Ісігуро - британського письменника японського походження

 

Кадзуо Ісугуро народився у 1959 році в Нагасакі, але невдовзі його родина емігрувала до Британії, де батько працював океанографом.

 

Перший роман Ісігуро, "Там, де в серпанку пагорби", вийшов у 1982 році. Загалом Ісігуро написав вісім книжок, які перекладені сорока мовами.

 

Однім із найвідоміших творів є "Залишок дня" (1989), що отримав Букерівську премію.

За цією книжкою було знято однойменний фільм із Ентоні Хопкінсом та Еммою Томпсон у головних ролях. Критики тоді відзначали, що японець написав "один із найбільш британських" романів XX століття.

 

Остання книжка Ісігуро, "Не відпускай мене", була перекладена українською мовою і вийшла друком минулого року.

 

Зараз письменник живе у Лондоні з дружиною та дочкою.

 

За заповітом Альфреда Нобеля, премію з літератури присуджують автору "найкращого літературного твору ідеалістичної спрямованості". Що малося на увазі під цим визначенням - досі є предметом суперечок.

 

У Нобелівському комітеті підрахували, що середній вік власника "Нобеля" з літератури – 65 років. Наймолодшим лауреатом  у 1907 році став Редьярд Кіплінг за "Книгу джунглів". Йому на момент присудження відзнаки виповнився 41 рік. За всю історію вручення "Нобеля" з літератури, відзнаку отримали 14 жінок.

 

Нагадаємо, зараз у Стокгольмі проходить Нобелівський тиждень. Раніше вже оголосили лауреатів Нобелівської премії з фізики, хімії та фізіології і медицини.