Поет-дисидент Василь Рубан помер у віці 75 років

08:21, 20.11.2017
Поет-дисидент Василь Рубан помер у віці 75 років

Василь Рубан - лауреат премій імені Василя Симоненка та Євгена Маланюка (Василь Рубан / Facebook)

Василь Рубан, поет і прозаїк, дисидент, помер 19 листопада у віці 75 років. Прощання відбудеться 20 листопада в клубі села Лісники Київської області з 12:30 до 13:30.

Про це у Facebook повідомила дочка пана Василя Оксана Рубан.

"Василь Рубан став легендарною постаттю в українському культурному просторі. Будучи лауреатом премій ім. В.Симоненка і Є.Маланюка, він стояв осторонь від літературного мейнстріму. Така позиція була зумовлена світоглядними переконаннями письменника, який не хотів йти на компроміси з Системою. Вже краще бути осторонь і зберегти себе, аніж опинитися в центрі і себе загубити", - пише про Василя Рубана видання Буквоїд.



Буквоїд відзначає, що Василь Рубан давав приклад того, як можна бути вільним у двозначні 1960-ті, безвихідні 1970-ті, частково обнадійливі 1980-ті, облудливі 1990-ті, цинічно-продажні 2000-ні.

"Він був приналежним до славнозвісної Київської школи поетів та в’язнем сумління, який провів близько семи років за колючим дротом. А ще - автором поетичної збірки “Химера”, в якій виявлялося віталістичне захоплення життям; “Програми українських комуністів”, де пропонувалась крамольна на той час ідея виходу УРСР з Радянського Союзу; автобіографічного роману “На протилежному боці від добра”, в якому головний герой проходить десять кіл пекла радянських каральних органів і все ж залишається собою, не змінює власних переконань; книжки “Бережа”, що в ній реконструюються язичницькі уявлення українського народу…", - зазначає видання.



У 1972 році, коли пройшли арешти української інтелігенції — був арештований і Василь Рубан.

"Під час слідства жодних свідчень по справі і про своїх знайомих не давав. На відміну від інших заарештованих, яких судили за "антирадянську агітацію і пропаганду", йому інкримінували статтю: "зрада Батьківщини" (15 років або розстріл) — за організаційну діяльність, з метою повалення існуючого ладу. Суд присудив: "примусове лікування", - пише у Facebook про Василя Рубана Наталія Костилєва.



Зять Василя Рубана, відомий музикант Данило Денисов, склав на пошану тестя пісню на вірш зі збірки "Химера".