У Каневі поширюється пліснява у відремонтованому музеї Тараса Шевченка (фото)

17:04, 24.11.2017
У Каневі поширюється пліснява у відремонтованому музеї Тараса Шевченка (фото)

Цокольне приміщення музею Шевченка у Каневі заповнюється водою.

Знову потребує ремонту нещодавно відреставрований музей Кобзаря у Каневі на Чернечій горі.

 

Про це повідомляє сайт «ВиЧЕрпно» у п’ятницю.

 

Як з’ясувалося, кілька років тому, вже після ремонту, тут виявили, що по периметру  музею ремонтники «забули»  прокласти гідроізоляцію.

 

І хоча щодо цього факту було відкрито кримінальне провадження, але питання  гідроізоляції це так і не вирішило.

 

 

Тож дотепер  цокольне приміщення виставкової зали після опадів заповнюється водою. А по стінах росте грибок і пліснява.

 

 

За словами заступника директора Шевченківського національного заповідника з наукової роботи, кандидата історичних наук Світлани Брижицької, через це три виставкові зали, які містяться над цокольним поверхом,  перестали виконувати свою безпосередню функцію і перетворилися на склад.

 

«Із 2012 року про це  постійно говорю. Адже через відсутність гідроізоляції, яку не проклали під час ремонту, після дощу заходиш у зал, а там води по кісточки,  пліснява, грибок і пошкоджується фундамент», – обурюється Світлана Анатоліївна.

 

 

І пояснює, меценати подарували музею сучасне обладнання для проведення виставок у цих залах, але воно простоює. Бо вологість там сягає 75% і художники не погоджуються на виставки, аби волога не зіпсувала їхні полотна.

 

Світлана Брижицька  каже, що треба терміново щось вирішувати. Бо невідомо куди стікає вся вода. І це може бути загрозою для усього музею. І додає, працівники музейного фонду теж стурбовані, оскільки побоюються, що через вентиляцію грибок рознесеться по всіх приміщеннях музею.

 

Шевченківський національний заповідник у Каневі, до якого входить і музей Тараса Шевченка, перебуває на балансі Міністерства культури України.

 

Там про цю проблему, кажуть у черкаській ОДА,  знають і стверджують, що протягом 2016-2017 року роботи на об’єктах заповідника не виконувалися у зв’язку з відсутністю фінансування.

 

Але, як наголошують у Мінкульті,  в процесі формування проекту держбюджету на 2018 рік Міністерство культури врахувало потребу у коштах заповідника в розмірі 12600,0 тис. грн.

 

А тим часом  Світлана Брижицька зазначає,  якщо найближчим часом не взятися за ремонт, то виставкові зали музею Тараса Шевченка втратять своє пряме призначення.