Мінкульт позиватиметься до УПЦ МП через МАФ біля Десятинної церкви

22:04, 05.02.2018
Мінкульт позиватиметься до УПЦ МП через МАФ біля Десятинної церкви

МАФ Московського патріархату біля фундаменту Десятинної церкви неодноразово обурював киян.

Так звана каплиця УПЦ Московського патріархату зведена незаконно біля фундаменту Десятинної церкви на Старокиївській горі в історичній частині столиці. Відтак, Міністерство культури готує відповідні судові позови до релігійної громади УПЦ МП.

 

Про це йдеться у повідомленні Мінкульту в понеділок.

 

У відомтсві каплицю УПЦ МП визнали незаконною забудовою - малою архітектурною формою (МАФ), і заявили, що вона незаконно розміщена на території Національного музею історії України.

 

"Єдиним законним користувачем земельної ділянки станом на сьогодні є Національний музей  історії України. Законні права НМІУ, як землекористувача, порушено протиправними діями релігійної громади УПЦ", - наголошують у Мінкульті.

 

У відомстві зазначають, що відповідно до п.2.1 Статуту, НМІУ є юридичною особою, а відповідно до п.2.6 Статуту Музей має право бути позивачем у суді.

 

Міністерство доручило невідкладно вжити заходів "по усуненню перешкод щодо користування земельною ділянкою", "зокрема, шляхом пред’явлення відповідних судових позовів".

 

Мінкульт прийме участь у розгляді справи та повторно надішле до правоохоронних органів звернення, спрямовані на захист пам’ятки національного значення «Місто Володимира – дитинець стародавнього Києва з фундаментом Десятинної церкви».

 

Як повідомляла «УМ», 28 січня суддя Шевченківського райсуду Києва Левицька заарештувала на 2 місяці з альтернативою застави двох підозрюваних у спробі підпалити каплицю-самобуд УПЦ Московського патріархату.

 

За словами затриманих, вони намагалися привернути увагу до того, що територія Національного музею історії захоплена московськими церковниками.

 

Апеляційний суд Києва у понеділок звільнив архітекторів Олександра Горбаня та Олексія Шемотюка на поруки народних депутатів.

 

Як повідомили журналістам у Київській адміністрації, каплиця УПЦ МП поблизу Десятинної церкви є самобудом, оскільки зведена без жодних документів.