Ірма Вітовська мріє про роль Олени Теліги в кіно

13:15, 04.03.2018
Ірма Вітовська мріє про роль Олени Теліги в кіно

Ірма Вітовська захоплюється безкомпромісністю Олени Теліги.

Актриса театру та кіно, заслужена артистка України Ірма Вітовська мріє зіграти роль української поетеси, публіцистки, діячки ОУН Олени Теліги. При цьому, вона вивчає житєвий шлях поетеси і члена ОУН.

 

Про це Вітовська повідомила в інтерв'ю Укрінформу, оприлюдненому в неділю.

 

«Я чесно кажу, мені б хотілося втілити на екрані Олену Телігу в останні 3 роки її життя, коли перед нею постав безкомпромісний вибір. Не знаю, чи вдасться це колись», - сказала Вітовська.

 

Актриса додала, що зараз глибоко вивчає життєвий шлях Олени Теліги, і абсолютно входить з нею в «цей крайній ступінь безкомпромісності», оскільки сьогодні такий час, що не можна йти на компромісні речі.

 

«Я люблю фразу Олени Теліги: «Подвиг - це щоденна цивільна праця», і коли до тебе приходять домовлятися, немає компромісу в тому, хто і про що тебе просить. Зараз від безкомпромісності залежить все наше майбутнє. І коли кожен на своєму місці буде спиратися на букву закону і на букву заповіді, ми підемо далі», - наголосила Вітовська.

 

Довідка «УМ»

 

Після початку радянсько-німецької війни в липні 1941 Олена Теліга в складі похідних груп ОУН разом із чоловіком і кількома друзями нелегально перейшла кордон і переїхала до Львова, у вересні прибула до Рівного, а 22 жовтня 1941 року автомобілем доїхала до окупованого німецькою армією Києва.

 

Організувала Київське відділення Спілки українських письменників та співпрацювала з редакцією «Українського слова». Після арешту редакції «Українського слова» Теліга не брала до уваги постанови нацистської влади: ігнорувала вказівки гітлерівців зухвало і принципово.

 

7 лютого 1942 року почалися арешти. Друзі її попереджали, що гестапо готує засідку, проте вона втікати не збиралася, говорячи: «Ще раз із Києва на еміграцію не поїду! Не можу...».

 

Її заарештували разом з чоловіком. У київському гестапо Олена Теліга перебувала у камері № 34. На сірому гестапівському мурі залишила вона свій останній автограф: угорі намальовано тризуб і напис  «Тут сиділа і звідси йде на розстріл Олена Теліга».

 

Місце та дата загибелі поетеси та її чоловіка невідомі, але оскільки у лютому відбувались масові розстріли у Бабиному Яру, то 21 лютого 1942 року вважають днем пам'яті української письменниці та її чоловіка.