Роман Софії Андрухович «Фелікс Австрія» номінований на премію Жана Моне

13:28, 16.03.2018
Роман Софії Андрухович «Фелікс Австрія» номінований на премію Жана Моне

Софія Андрухович презентує роман "Фелікс Австрія".

Роман української письменниці Софії Андрухович «Фелікс Австрія» номінований на французьку літературну премію Жана Моне.

 

Дія роману Фелікс Австрія розгортається в Станіславові (нинішній Івано-Франківськ) кінця XIX - початку ХХ століття. Звичайне місто на околиці «щасливої Австрії», в якому живуть, страждають, сумирно закохуються, захоплюються наукою й розважаються на балах. На тлі епохи розкриваються долі двох жінок, що тісно переплелися.

 

Премія Жана Моне вручається європейським авторам за кращу книгу, написану або перекладену французькою мовою, з 1995 року. Імена переможців будуть оголошені 13 червня.

 

До шорт-листу премії цього року також увійшли такі європейські письменники як Шанталь Тома (Франція), авторка роману “Прощавай, моя королево” екранізованого в 2012 році режисером Бенуа Жако; Себастьян Баррі(Ірландія) автор роману “Скрижалі долі”, за мотивами якого в 2016 році знято однойменну стрічку; Алан Голлінггерст (Великобританія) володар Букерівської премії 2004 року; Хосе Карлос Ллоп (Іспанія), Йон Кальман (Ісландія) та Чель Андерс Вестьо (Швеція).

 

Роман «Фелікс Австрія» вийшов у французькому перекладі у видавництві Noir sur Blanc в січні 2018 року. Цьогоріч він буде виданий в Словаччині та США. Раніше книга вийшла в Польщі, Австрії, Угорщини та Чехії.

 

В Україні зараз йде робота над екранізацією роману Андрухович, права на яку придбала FILM.UA Group. Зйомки картини заплановано на 2018 рік.

 

На даний момент фіналізується робота над сценарієм фільму та  домовленості з польськими партнерами по ко-продукції, розпочався пошук локацій для зйомок в Івано-Франківську. Продюсер проекту - Надія Зайончковська, автор сценарію - Аліна Семерякова в колаборації з Софією Андрухович.

 

Згідно з попередніми домовленостями режисером фільму виступить Петро Домалевський - лауреат Гран-Прі 42-го Фестивалю польських художніх фільмів (м.Ґдиня2017) за дебютну роботу «Тиха Ніч».