У Міносвіти виправдались за скандальний підручник: пропаганду Кремля мали заклеїти наліпкою

12:10, 13.09.2018
У Міносвіти виправдались за скандальний підручник: пропаганду Кремля мали заклеїти наліпкою

Міносвіти вважає, що повністю виконало свої зобов’язання (фото: facebook.com)

Міністерство науки та освіти прокоментувало ситуацію з підручниками російської мови в Коцюбинському гуманітарному ліцеї. Там запевняють, що в 2014-му році була надрукована наліпка на сторінку з символами Росії.
 
"Ще в 2014 році Міністерство освіти і науки України звернулося до видавництва "Генеза" для того, щоб для цього підручника було надруковано нову сторінку, що не включає завдань на ознайомлення дітей з державними символами країни-агресора. Відповідна сторінка була видрукувана, а також доставлена місцевим органам самоврядування для розповсюдження в закладах. Там цю сторінку мусили переклеїти", - зазначив заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей у коменатрі "Громаді Приірпіння".
 
Він додав, що Міносвіти повністю виконало свої зобов’язання, але школи знаходяться у сфері управління місцевих органів самоврядування - "одні одразу виконали вимогу, інші не можуть виконати її досі". 
 
А начальниці департаменту освіти Київської області Вірі Роговій про додаткову сторінку для цього підручника нічого не відомо.
 
"Про цю ситуацію з підручником мені повідомили у Службі безпеки. Я дала доручення вивчити це питання. Справа в тому, що ці підручники не були вилучені. Можливо, й була надрукована сторінка, мені про це не відомо. Зараз департамент вивчає це питання, - сказала вона.
 
 
В свою чергу директорка Коцюбинського гуманітарного ліцею Тамара Нетяга запевняє, що скандальний підручник вони отримали в 2013-му році як держзамовлення і після того ніхто не давав жодних рекомендацій щодо заборони його використання на уроках.
 
"Додаткові сторінки для цього підручнику нам не приходили. Також не було інформації про його заборону для використання в школі. Цей підручник ніхто не вилучав, але я мушу сказати, що вчитель не акцентує увагу на цих сторінках і пропускає їх", - прокоментувала вона інидент.
 
Як стверджує диркторка, в її ліцеї російська мова користується попитом. 
 
"Ми ж не з мовою воюємо, а з країною. Більшість батьків не хочуть, щоб у їхніх дітей замінили уроки російської мови якимось іншим предметом. До того ж, у 1 класі ми завжди питаємо в батьків, яку б мову вони хотіли вивчати - чи є потреба у вивченні російської мови, чи немає. Батьки самі приймають рішення", - каже Нетяга.
 
Мама третьокласниці Ірина Маслюк переконана, що їй вдасться не лише замінити підручник, а й відмовитися від вивчення мови країни-агресора, вона розповіла, лише зараз дізналася про право вибору другої іноземної мови.
 
"Виявляється, ми мали право обрати будь-яку мову - польську, іспанську, французьську. Але нам цього не сказали. І саме зараз ми ще маємо час змінити навчальний план на рік, поділити клас на дві групи - таку, що має бажагння вивчати російську мову, і таку, що має бажання вивчати лише англійську. ... Сподіваюсь, що таким чином ми розрулимо ситуацію, в якій нібито не було варіантів. Ми маємо право на вибір", - каже жінка.
 
Як повідомила в.о. міського голови Анастасія Попсуй, у ліцеї Коцюбинського зрештою буде проведено перевірку.
 
Зауважимо, що в 2014 році мером Ірпеня став Володимир Карплюк, який зараз залишив посаду, оскільки планує балотуватися в нардепи. Саме за його головування на сесії Ірпінської ради грав гімн Росії. А екс-депутатка Ірпінської міськради, мати співачки Світлани Лободи, Наталія Лобода, пекла торт для російського ТБ. Також за головування Карплюка стали платними сніданки в школах та групи подовженого дня. Громада судиться з виконкомом Ірпінської міської ради з цього приводу.
 
Як писала "УМ" напередодні, Міністерство освіти і науки України попри обіцянки не зняло гриф "Рекомендовано МОН України" з підручників з російської мови для 3 класу, які містять пропаганду Кремля, і рекомендує на своєму сайті ці матеріали на 2018-2019 навчальний рік. Мова йде про видання "Русский язык. 3 класс" - автори Самонова, Стативка, Полякова і карток до нього "Русский язык. 3 класс: отрывные карточки: к учеб". - автор Коченгина. Поява цих підручників у школах в новому навчальному році спровокувала скандал по всій країні.