Гуцули з гір, концерти в торгово-розважальних центрах і сміливі експерименти: ІІ Київ-етно-мюзік-фест «Віртуози фолку» обіцяє нові несподіванки

01:05, 01.11.2018
Гуцули з гір, концерти в торгово-розважальних центрах і сміливі експерименти:  ІІ Київ-етно-мюзік-фест «Віртуози фолку» обіцяє нові несподіванки

Любомир Матейко та Олесь Журавчак і самі високо тримають планку фестивалю

18 листопада в «Українському домі» відбудеться ІІ Київ-етно-мюзік-фест «Віртуози фолку». Як і минулого року, організатори обіцяють перетворити «Український дім» на майданчик для сміливих творчих експериментів і на місце зустрічі та спілкування музикантів, народних майстрів та тих, хто професійно займається виготовленням народних інструментів.

 

Цього року «Віртуози фолку» проходитимуть вдруге. Завдяки підтримці Департаменту культури КМДА та Українського культурного фонду фестиваль розширив свій масштаб. Крім самого фестивалю відбудеться іще концерт-презентація в Житомирі 9 листопада та три великі фестивальні промо-концерти в столичних торгово-розважальних центрах. «11 листопада будуть аж два концерти різними командами: в Каравані та в Дитячій Планеті, що в колишньому універмазі «Україна». А 17 листопада нас чекає Lavina Mall. Крім ансамблю «Дніпро» виступатимуть зірки минулорічного фесту: наші лауреати гурт «Folkyfanky», бандурист Георгій Матвіїв, Національний академічний оркестр народних інструментів під керівництвом Віктора Гуцала, гурти ManSound та «ТаРута», Іванка Червінська та гурт Gypsy Lyre та інші цікаві виконавці. Це буде новий потужний формат, адже тисячі киян зможуть відкрити для себе справжню, живу, віртуозну етно-музику», - повідомив виконавчий директор фестивалю Любомир Матейко.

"Бовсунівські бабусі" - родзинка минулорічного фестивалю

 

На фестиваль надійшло більше 150 заявок з усіх куточків України. Серед них є і справжні відкриття. «Справжні гуцульські троїсті музики пообіцяли спуститися з гір, з Черігівщини буде фольклорний колектив Берегиня, з Гуцульщини буде майстриня 1937 року народження, яка виготовляє чудові ліжники та килими. І буде справжнє семирічне диво, дівчинка Вероніка. Таким чином у нас на одній сцені зустрічаються як мінімум чотири покоління», - говорить засновник «Віртуозів фолку», народна артистка України Олена Кулик.

 

Крім майбутніх лауреатів ІІ Київ-етно-мюзік-фесту «Віртуози фолку» у гала-концерті 18 листопада візьмуть участь гурт «ManSound», Руслана, хор «Київ», Іванка Червінська та гурт «Gipsy Lyre», Ніна Матвієнко, «Гуцульська троїста», «ДримбаДаДзига», проект «Володарі Стихій», Тарас Силенко (старосвітська бандура), Олена Кулик та ансамбль «Дніпро», лауреати минулого року гурти «Folky Funky» та «Mnishek». Ведучими фестивалю стануть Юрій Доник та Анна Заклецька.

  

Київ-етно-мюзик-фест "Віртуози фолку" вражає розмаїттям робіт народних майстрів

 

«Унікальність фестивалю в тому, що ми ставимо перед собою амбітну задачу поєднати на одній сцені носіїв, академістів, і людей, які експериментують. Це наче різні зовсім світогляди, але коли вони об’єднуються разом, вони одне одного збагачують», - переконує  арт-директор фестивалю Олесь Журавчак.

 

Цього року вхід на фестивальні заходи буде платним. Квитки будуть двох типів: вхідні (вартість 100 грн) дають змогу на відвідання усіх концертів, виставок та інших творчих заходів, організованих у фойє, та «панські» (вартість 200-850 грн), які додатково дають право на відвідання гала-концерту за участю лауреатів та зірок фестивалю. Для тих, хто не зможе потрапити на фестиваль, а також для усіх українців з-за кордону на сторінці «Київ-етно-мюзик-фесту «Віртуози фолку» на «Фейсбуці» буде організована пряма трансляція усіх фестивальних заходів та концертів.

 

Для довідки:

Київ-етно-мюзік-фест «Віртуози фолку» було започатковано минулого року. Автор проекту – співачка, народна артистка України Олена Кулик. Організатор – Київський академічний ансамбль української музики «ДНІПРО». Партнер Фестивалю – ДП «Національний центр ділового та культурного співробітництва «Український дім».

 

Фестиваль відбувається за підтримки Департаменту культури КМДА та Українського культурного фонду, сприяння Національної всеукраїнської музичної спілки, Національної спілки кобзарів України, Товариства зв'язків з українцями за межами України  «Україна-Світ»,  Національної Ради жінок України.

 

Інформаційні партнери фестивалю: UA:Суспільне мовлення, Еспресо TV, 5 канал, 8 канал, канал РАДА, радіо Країна FM, радіо Київ FM, радіо Отчизна, Главком, Gazeta.ua, Слово Просвіти, Вечірний Київ, Україна молода, Жінка-УКРАЇНКА, Рукотвори.