Премію Національної спілки театральних діячів отримала виконавиця ролі Гамлета

16:38, 26.12.2018
Премію Національної спілки театральних діячів отримала виконавиця ролі Гамлета

Лауреатка премії НСТДУ-2018 - актриса Львівського театру естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» Надія Крат. (Фото Анастасії МАНТАЧ.)

Під кінець року стали відомі лауреати премій Національної спілки театральних діячів України. Ними стали режисери, актори, театрознавці й театральні менеджери з Києва, Львова, Івано-Франківська, Полтави, Черкас, Запоріжжя і Харкова. Церемонія нагородження відбулася у столичному Будинку актора.

«Ми в центрі столиці України часом не знаємо, що у нас діється в обласних театрах, - сказав Богдан Струтинський, голова Національної спілки театральних діячів України. – Задача полягає в тому, що ми на сьогоднішній день спонукаємо такими преміями, фестивалями, щоб люди з областей приїздили до Києва і таким чином показували себе, щоб про них знали».



Премію імені Сергія Данченка “За творчі досягнення, що наближають театр України до кращих зразків світового мистецтва, естетичну довершеність” отримав головний режисер Київського національного театру імені Івана Франка Дмитро Богомазов.

Премію “За високі мистецькі здобутки протягом багатьох років, розвиток і збагачення традицій театрального мистецтва України, передачу творчого досвіду молодим митцям”, яка має назву «Наш Родовід», присудили художньому керівникові Запорізького академічного обласного театру юного глядача Геннадію Фортусу.

Премію імені Віктора Афанасьєва “За вагомий внесок у розвиток мистецтва театру ляльок” отримала актриса Львівського театру естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» Надія Крат. «Насправді, я не вважаю роль Гамлета творчою перемогою, - сказала у слові вдячності Надія Крат. – Це справді важка, кривава до поту робота. А справжня творча перемога, це коли після Гамлета доводиться грати «Три колобки» - теж чоловіча роль».

Премії імені Панаса Саксаганського “За відчуття у творчості громадського пульсу часу, утвердження принципів духовності та гуманізму” удостоїли Ростислава Держипільського - директора Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка.

Премію імені Мар’яна Крушельницького “За створення ролей високого художнього рівня, які стали подією в театральному мистецтві України” отримав артист Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка Микола Зайнчківський.

Премія імені Марії Заньковецької “За створення ролей високого художнього рівня, що стали подією в театральному мистецтві України” дісталася актрисі Харківського академічного українського драматичного театру ім. Т. Шевченка Майї Струнніковій. «Мій учитель, народний артист СРСР Леонід Семенович Тарабарінов, на запитання «що таке театр», відповідав: «Театр – це небо». Хоча б доторкнутися, якби дотягнутися. Мій театр – це моє небо! – сказала Майя Струннікова. – Звичайно, те, що мене відзначили цією високою нагородою, приємно і радісно. Хтось же запропонував мою кандидатуру, отже це наводить на роздуми, що те, чим я займаюся потрібно, що те, що я роблю – вірно. Але моє служіння не залежить від премій і нагород. Я просто не можу жити інакше. Я не хочу жити без театру. Для мене це почесно. Як і почесно те, що премію вручала народна артистка України Лариса Кадирова. А ще, як засновниця фестивалю моно вистав «Марія», вручила мені срібну Марію! Це зворушливо».

Премію в галузі театрознавства і театральної критики “За кращі роботи в галузі театрознавства і театральної критики, які здобули широкий художній, науково-мистецький та громадський резонанс” присудили театрознавцю Олександру Сакві.

Національна спілка театральних діячів України премії вручає щороку.

Цьогоріч церемонія відбувалася у новому форматі – на кшталт театральних вечорниць. Зала Будинку актора на вечір перетворилася на мистецький салон з круглими столами зі свічками, келихами шампанського і смачними пригощаннями. З гумором і креативно представляли героїв вечора ведучі – актори Театру «Золоті воріт» Віталіна Біблів й Орест Пастух.