Річниця блокади Криму: на Чонгарі патріоти влаштували мирну ходу (фото)

16:42, 24.09.2016
Річниця блокади Криму: на Чонгарі патріоти влаштували мирну ходу (фото)

В окупатів замайоріло в очах від синьо-жовтих прапорів.

Українські та кримськотатарські активісти відзначають річницю громадянської блокади Криму поблизу пункту пропуску «Чонгар», що на Херсонщині у суботу.

 

З цієї нагоди патріоти влаштували ходу із прапорами України і кримськотатарського народу до адміністративної межі з анексованим півостровом.

 

Про цю акцію повідомляють кримськтатарські активісти у соцмережах, а також Державна прикордонна служба.

 

 

Зокрема, прикордонники тимчасово призупинили рух через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Чонгар» на час проведення акції, щоб уникнути провокацій та задля безпеки учасників ходи.

 

 

Очолили ходу організатор акції Ленур Іслямов і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

 

 

За словами пана Іслямова, мета акції – мирним маршем пройти до позицій росіян.

 

«Це мирна акція, яку очолює голова Меджлісу, ми йдемо з народом, без зброї, з прапорами. У нас немає завдання штурмом брати росіян. Ми робимо це для того, щоб у анексованому Криму відчувалася наша присутність», - підкреслив Ленур Іслямов.

 

 

Напередодні ходи, депутат Рефат Чубаров наголосив, що рік тому саме завдяки громадянській блокаді вдалося повернути питання деокупації Криму до порядку денного міжнародної політики.

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу зауважив, що завдяки цій акції «Україна нарешті приєдналася хоча б до частини міжнародних санкцій проти Росії».

 

Зауважимо, що російські окупанти виявили неабиякий інтерес до акції патріотів: ще за добу до її проведення почали проводити активну розвідку адмінмежі поблизу Чонгару з повітря і з моря.

 

За даними українських прикордонників, протягом доби помічено 10 російських вертольотів, які здійснювали польоти вздовж адмінмежі, а також аеростат типу «Рись», з якого велося відеоспостереження.

 

Також поблизу адмінмежі спостерігалося переміщення російської військової техніки, особового складу та рух катерів на повітряних подушках на морській ділянці.

 

Нагадаємо, у вересні 2015 року кримські татари на адмінмежі з Кримом блокували в’їзд на півострів вантажівкам з продуктами і товарами. Організатори акції вимагали звільнення політв'язнів, припинення тиску на незалежні ЗМІ, безперешкодного в'їзду для міжнародних спостерігачів на територію півострова, припинення репресій проти кримських татар.

 

16 січня 2016 року активісти блокади Криму залишили свої блокпости і з 1 лютого мали намір контролювати роботу митників та прикордонників у пунктах пропуску «Чонгар», «Чаплинка» та «Каланчак» з метою виконання урядової постанови про заборону торгівлі з Кримом.