Віктор Янукович оформив статус біженця в Росії

13:27, 09.12.2016
Віктор Янукович оформив статус біженця в Росії

Януковичу подовжили дію свідоцтва про статус біженця у дні допитів у Ростові-на-Дону.

Генеральна прокуратура України отримала офіційне повідомлення про статус колишнього президента Віктора Януковича у Російській Федерації.

 

Відповідний документ, копію якого оприлюднив інформаційний портал «РБК-Україна» у п’ятницю,  адвокат Януковича Віталій Сердюк направив у Генпрокуратуру разом із заявою про відмову прийняти підозру у державній зраді.

 

Згідно з документом, Віктор Янукович отримав свідоцтво про надання тимчасового притулку на території Російської Федерації.

 

Свідоцтво видане Януковичу управлінням ФМС Росії по Ростовській області 26 листопада 2015 року на один рік.

 

 

Пізніше термін його дії був продовжений ще на рік - до листопада 2017 року.

 

Як зазначено у свідоцтві, Віктор Янукович поставлений на облік в Радянському районі Ростова-на-Дону.

 

«Свідоцтво про надання тимчасового притулку є документом, що посвідчує особу його власника та підтверджує законність перебування цієї особи на території Російської Федерації. Особу, яка одержала притулок, не може бути повернуто проти її волі на територію держави своєї громадянської належності (свого колишнього звичайного місця проживання)», - йдеться у документі.

 

Щодо повідомлення про підозру, яке було зачитано Віктору Януковичу Генпрокурором Юрієм Луценком в Святошинському райсуді Києва, то адвокат Віталій Сердюк повернув його слідчим, бо вважає, що це повідомлення нібито «було оголошено з порушенням норм міжнародного та українського законодавства».

 

У коментарі агенції «Інтерфакс-Україна» пан Сердюк зазначив, що сторона захисту пропонує Луценку звернутися до Генпрокуратури Росії про сприяння у врученні підозри і організації проведення допиту та інших процесуальних дій з Януковичем на території Російської Федерації і прибути туди особисто для того, щоб провести всі ці заходи.

 

Нагадаємо, що 28 листопада на засіданні Святошинського райсуду Києва, в рамках якого Януковича допитували за допогою відеоконференції, Генпрокурор Юрій Луценко оголосив  підозру Віктору Януковичу у вчиненні державної зради, пособництві владі Росії в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території Україна та веденні агресивної війни.