Надію Савченко допитали про зустріч з ватажками бойовиків

18:02, 12.12.2016
Надію Савченко допитали про зустріч з ватажками бойовиків

Надія Савченко сама прийшла в СБУ.

Народний депутат Надія Савченко підтвердила слідчим Служби безпеки України, що зустрічалася і спілкувалася з ватажками терористичних організацій ДНР та ЛНР Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким у Мінську 7 грудня.  

 

Про це повідомив керівник апарату СБУ Олександр Ткачук в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» в понеділок.

 

«Вона підтвердила факт поїздки до Мінська і зустрічі з лідерами терористичних організацій ЛНР і ДНР», - сказав пан Ткачук. І додав, що до слідчих СБУ депутат Савченко прийшла з власної ініціативи.

 

За його словами, Савченко в якості свідка відповіла на низку запитань, що цікавлять слідчих СБУ, в рамках кримінального провадження про створення терористичної організації ДНР.

 

На думку пана Ткачука, сам факт спілкування Савченко із Захарченком і Плотницьким, з юридичної точки зору не є злочином.

 

«Єдиний момент, що вона дійсно, швидше за все порушила, це режим секретності. У всіх депутатів оформлений діючий допуск до державної таємниці. Вона зобов’язана інформувати режимно-секретний орган своєї установи – апарат Ради про намір виїхати за кордон. Звісно, якби вона завчасно поінформувала про намір виїхати до Білорусі з метою участі в такій розмові, це бзацікавило нашу Службу і ми б завчасно із нею поспілкувалися б», - каже керівник апарату СБУ.

 

При цьому, пан Ткачук наголосив, що Надія Савченко «не є уповноваженою особою від української сторони для обговорення питань, пов’язаних зі звільненням заручників».

 

«Такі перемовини так званого перемовника, який сам себе уповноважив, можуть нашкодити тим домовленостям, які вже були досягнуті із представниками тієї сторони. Чому? Тому що вона не знає деталей досягнутих домовленостей і якщо вона щось обіцяла там, то як ці обіцянки будуть виконуватися? Якщо ж вона вимагала від них щось, то на якій підставі?», - зазначає керівник апарату СБУ.

 

Пізніше Савченко під час короткого брифінгу публічно підтвердила, що зустрічалася із ватажками бойовиків і "чортів не побачила", але "готова до перемовин із будь-ким заради звільнення наших хлопців". Вона також додала, що співпрацює з СБУ, а в Білорусь їздила без дипломатичного паспорта. 

 

Нагадаємо, що у Раді хочуть позбавити Надію Савченко доступу до державної таємниці через зустріч із ватажками так званих ЛНР і ДНР.

 

7 грудня в Мінськ прилетіли ватажки так званих ЛНР і ДНР Ігор Плотницький і Олександр Захарченко. Ватажки бойовиків не брали участь в перемовинах, єдиною метою їхнього приїзду була зустріч із Савченко.

 

Надія Савченко усіляко відмовляється коментувати інформацію про свою зустріч із бойовиками, але в її оточенні обіцяють, що депутат прокоментує цю поїздку до Мінська найближчим часом. 

 

Ватажок луганських бойовиків Ігор Плотницкий вже підтвердив російським ЗМІ, що він разом із ватажком бойовиків ДНР Олександром Захарченком зустрічався з депутатом Надією Савченко.

 

За словами Плотницького, із Савченко вони обговорювали тему обміну полонених.