Політична напруга у Польщі зростає: міністр МВС звинуватив опозицію у спробі незаконного захоплення влади

15:45, 17.12.2016
Політична напруга у Польщі зростає: міністр МВС звинуватив опозицію у спробі незаконного захоплення влади

У Варшаві тривають масові протести.

У Польщі після багатотисячних протестів під Сеймом у Варшаві і блокування трибуни опозицією, міністр внутрішніх справ Маріуш Блащак звинуватив опозиційні партії у спробі незаконного захоплення влади.

Про це Блащак заявив під час інтерв'ю радіо RMF.24

Зокрема, Блащак назвав поведінку опозиційних партій з блокування трибуни у Сеймі ганебною.

"Це була спроба анархії, була спроба захопити владу, заблокувати можливість прийняти бюджет країни", - заявив Блащак.

Він порівняв вчорашні події із захопленням влади у 1992 році, так званою "ніччю папок", коли вночі 5 червня було усунуто від влади уряд Яна Ольшевського.

"Це була спроба другої нічної зміни. Так само, як у 1992 р. була спроба захоплення влади – тоді успішна – тими, хто не зміг змиритися з результатом виборів, так і я оцінюю вчорашні події як спробу незаконного захоплення влади" - зазначив він.

Нагадаємо, вчора опозиційні партії у Сеймі заблокували трибуну і виступили за вільні меді, адже за новим законом у Польщі збираються дозволити доступ до засідань парламенту лише п'ятом польським телекомпаніям.

Після цього на засіданні Сейму виключили опозиційного депутата Міхала Щербу, що спричинило нову хвилю обурення.

Побачивши, що трибуну не вдастся розблокувати, частина депутатів перемістилася до Колонного залу і прийняла там річний бюджет Польщі на 2017 рік. У свою черг опозиція каже, що бюджет прийняли із порушеннями.

У цей час під Сеймом зібралися декілька тисяч протестувальників, які заблокували усі виходи. Близько третьої години ночі прем'єр-міністр Беата Шидло і лідер правлячої партії "ПіС" Ярослав Качинський змогли покинути будівлю лише по коридору поліції і після того, як проти протестувальників застосували сльозогінний газ. Автомобіль Ярослава Качинського супроводжував конвой.