У Польщі декілька тисяч людей вийшли під Сейм на захист вільних медіа

18:04, 17.12.2016
У Польщі декілька тисяч людей вийшли під Сейм на захист вільних медіа

В Польщі вже другий день тривають протести під Сеймом у Варшаві. Сьогодні на вулиці вийшли декілька тисяч людей. Про це повідомляє Gazeta Wyborcza.
 
Поляки протестують проти утисків свободи слова, ухваленого вчора бюджету - за словами мітингарів, він був прийнятий із порушенням процедури.
 
О 12.00 протест зібрався під Президентським палацом, потім більшість мітингувальників  на чолі з Комітетом Оборони Демократії (КОД) вирушив під Сейм. Люди в інших польських містах також вийшли на протести на центральні площі.
 
 
 
У зв'язку із протестами до Варшави почали стягувати загони силовиків, пише видання. Мобілізація поліції почалася ще у п'ятницю ввечері. Поліції доручили охороняти офіси правлячої партії "Право і справедливість", на чолі якої стоїть Ярослав Качинський. 
 
Акції протесту стали реакцією на нічні події у Сеймі. Тоді пікетувальники блокували парламент на знак протесту проти обмеження роботи ЗМІ у законодавчому органі(депутати пропонували залишити акредитацію лише п'ятьом каналам) та напівкулуарного ухвалення бюджету. 
 
Близько третьої години ночі прем'єр-міністр Беата Шидло і лідер правлячої партії "ПіС" Ярослав Качинський змогли покинути будівлю лише по коридору поліції і після того, як проти протестувальників застосували сльозогінний газ. Автомобіль Ярослава Качинського супроводжував конвой.
 
Як повідомляла "УМ", міністер внутрішніх справ Польщі Маріуш Блащак вже оцінив дії опозиції у польському Сеймі як спробу захоплення влади.