Генсек ООН зібрався йти у президенти Південної Кореї

11:28, 18.12.2016
Генсек ООН зібрався йти у президенти Південної Кореї

Пан Гі Мун має президентські амбіції.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун натякнув, що може поборотись за крісло президента Південної Кореї після того, як спливе термін його повноважень в організації - від 1 січня 2017 року.

 

Про це повідомляє ВВС у неділю.

 

За словами Пан Гі Муна, після кількох днів відпочинку на початку січня він повернеться у Південну Корею. Ще чинний генсек ООН ухилився від прямої відповіді на питання про президентські амбіції, проте наголосив, що думає, як допомогти своїй країні.

 

Ситуацію в Південній Кореї він охарактеризував як «дуже складну».

 

Зазначимо, що на початку грудня парламент Південної Кореї проголосував за імпічмент президента Пак Кин Хе. Перша-жінка президент країни виявилась причетною до гучного скандалу, після того, як її помічницю та близьку подругу звинуватили в корупції.

 

Конституційний суд країни протягом шести місяців має вирішити, чи відсторонити Пак Кин Хе від влади. До рішення суду керувати країною буде прем'єр-міністр країни.

 

Чергові президентські вибори в Південній Кореї мають відбутись у грудні 2017 року. Але корупційний скандал практично паралізував уряд і спричинив найбільші вуличні протести в історії країни.

 

Якщо Конституційний суд ухвалить рішення відсторонити президента, то перегони відбудуться через 60 днів після цього.

 

Пан Гі Мун був генсеком ООН два терміни поспіль. Він отримав посаду у січні 2007 року,  змінивши на ній Кофі Аннана.

 

1 січня 2017 року він передасть повноваження португальцю Антоніу Гутеррешу.